IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли общините скоростно да договорят 1,6 млрд. лв. за сметища и ВиК

За пет години по програма „Околна среда“ са платени 10% от общия бюджет от 3,5 млрд. лв., планиран да се усвои до 2014 г.

12:33 | 04.01.12 г.
<p>
	През следващия програмен период България очаква още евросубсиди за инвестиции във водната инфраструктура</p>
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

През следващия програмен период България очаква още евросубсиди за инвестиции във водната инфраструктура

Снимка: БТА

За една година в екоминистерството отбелязаха невероятен скок в одобрението на общинските проекти по програма „Околна среда“ и докато през 2010 г. бяха договорени около 150 млн. лв. за пречиствателни станции, сметища и ВиК-инсталации, резултатите от тази година са впечатляващи.

Близо един милиард лева е стойността на одобрените от ведомството проекти,  или общият договорен ресурс по оперативна програма „Околна среда“ от началото й досега достига 2 милиарда лева, сочат актуалните данни на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН).

След фалстарта на програмата, която до 2009 г. беше на опашката по администриране, през последните две години се направиха съответните нормативни промени, които отключиха инициативността на общините да реализират инвестиционните си планове за изграждане или ремонт  на водопроводната и канализационна мрежа.

В резултат на предприетите мерки, от общо сключените 344 проекта поради организационни или финансови проблеми досега са отпаднали само 44 проекта и в процес на реализация са останалите 300, което се определя като добър резултат, съобщиха от министерството на околната среда за Investor.bg.

За целия седемгодишен период бюджетът на програма „Околна среда“ е в размер на 1,8 млрд. евро, или малко над 3,521 млрд. лв., насочени за инвестиции във водния сектор, управлението на отпадъците и опазването на биоразнообразието в страната.

До средата на декември тази година ековедомството е подписало с общините договори за близо 2 милиарда лева, като изплатените средства възлизат на 380 млн. лв., или близо 11% от общия бюджет.

Ниската усвояемост е оправдана заради първоначалните проблеми и дългият срок на изпълнението на проекти. Експертите обаче са уверени, че процедурните проблеми вече са отстранени и през следващата година темповете при изплащането на субсидиите ще се ускорят.

Въпреки че най-голяма част от средствата по „Околна среда“ бяха заделени за ВиК-инфраструктурата и разширяването на депата за отпадъци, България остава на едно от последните места в Евросъюза по изграждане на тази инфраструктура.

До края на 2013 г. субсидиите за общинските водни проекти възлизат почти на 1,3 млрд. евро, което съставлява над 71% от бюджета на програмата. Неотдавна министърът на околната среда Нона Караджова изрази надежда, че до средата на следващата година ведомството би могло да одобри всички проекти.

Целта е кандидатите да се вместят във времето, необходимо за изпълнение на инвестионните им проекти.

Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още