IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорените проекти по първа ос на ОП „Транспорт“ стигнаха 2,7 млрд. лв.

Транспортният министър съобщи, че има вероятността заемът за железниците от Световната банка да бъде подписан в по-малък обем от договореното

16:40 | 19.01.12 г.
<p>
	Днес министър Московски подписа договорите за модернизирането на жп отсечката Димитровград &ndash; Свиленград, която се финансира по ОП &quot;Транспорт&quot;</p>

Днес министър Московски подписа договорите за модернизирането на жп отсечката Димитровград – Свиленград, която се финансира по ОП "Транспорт"

Общата инвестиционна стойност на договорените проекти за изпълнение по  приоритетната първа ос на оперативна програма „Транспорт” достига 2,7 млрд. лв.

Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщават от ведомството.

В тази сума влиза проектът за разширение на столичното метро, в частта от „Надежда“ до „Обеля“ и от „Младост“ 1 до „Цариградско шосе“, заедно с националното и другите източници на финансиране. Около половината от тях са безвъзмездна финансова помощ.

„За две години успяхме да договорим повече от предвидените средства по първа ос на ОП „Транспорт“, а всички железопътни проекти вече имат одобрени апликационни форми от Европейската комисия”, каза министър Ивайло Московски. Той предупреди изпълнителите, че работата им ще се следи стриктно и съгласно всички изисквания за срок и качество. 

Днес министърът подписа договорите за модернизирането на жп отсечката Димитровград – Свиленград, която се финансира по оперативната програма и съобщи, че заемът за железниците от Световната банка може да бъде подписан в по-малък обем от предварителните договорки.

По думите на Московски заемът е необходим на железниците и ако се намерят достатъчно аргументи, вицепремиерът Симеон Дянков може да бъде убеден да подпише споразумението със Световната банка.

Сумата на заема трябваше да бъде 460 млн. лева. Московски не коментира каква част от тях ще преговаря да бъдат реално отпуснати като заем от Световната банка.

„Ще прецизираме наново сумите, които са необходими. Най-вероятно няма да бъдат в тези обеми, които бяха споменавани миналата година, вероятно ще се намали“, каза Московски

По темата трябва да има яснота до края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още