IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ ще загуби германските мотриси, ако не плати 12 млн. евро до края на годината

Въпросът вече е политически, тъй като необслужването на заема ще активира германска държавна гаранция към банка KfW, заяви министърът на транспорта

13:59 | 02.12.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
БДЖ ще загуби германските мотриси, ако не плати 12 млн. евро до края на годината

До края на годината БДЖ трябва да плати 12 млн. евро от кредита за закупуването на 25 електрически мотриси марка Siemens. Това съобщи днес по обяд пред bTV министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който е на визита в Германия.

Както беше обявено една от основните теми на разговорите с колегите му там е именно разсрочването на дълга на БДЖ към германската банка KfW. Московски посочва, че просрочените задължения на железниците са в размер на 24 млн. евро.

„Компромисът, за който успях да убедя колегите е половината от сумата да бъде преведена до края на годината. Така че до края на декември трябва да има плащане“, заяви министърът. По думите му, въпросът вече е политически, тъй като ако ние не плащаме заема се активира държавна застраховка на KfW и това директно касае държавния бюджет на Германия.

„Компанията БДЖ в никакъв случай не би могла да плати сега сумата от 12 млн. евро, така че ще търсим подкрепа от финансовия министър“, отбелязва Ивайло Московски. Той добавя, че мотрисите остават у нас, само ако се осигури сумата - иначе ще бъдат взети в края на годината.

Проблемът с просрочените задължения за закупуването на новите мотриси стана известен още в началото на октомври. Тогава стана ясно, че от KfW вече са уведомили българските власти, че могат да предприемат действия за продажба на въпросните мотриси, с цел покриване на заема или част от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха сега да видим Бг цървулите дето псуват Гърците че се бунтували и НЕ ИСКАЛИ ДА ПЛАЩАТ ! ! !Ами ЗАЩО тази банка е отпуснала кредита на БАНКРУТИРАЛА компания ???Да си взимат мотрисите и да си правят каквото искат ! А в БГ цървулите да разберат че НА КРЕДИТ НИКОЙ НЕ Е БОГАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
***, в немски мотриси ще ми се возят - не сте дорасли ! Я марш в конските вагони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Ще се влачат по корем като Кремиковци. Нямат алтернатива. Нов заем догодина си е отново заем и то ако дотогава европейските финанси не рухнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 12 години
"....Проблемът с просрочените задължения за закупуването на новите мотриси стана известен още в началото на октомври...."Брей, тия не гледат по-далече от носа си! Браво! *** и финансистите, *** и счетоводителите, *** и ръководителите! ИЗВЕДНЪЖ възникнал проблем... Той е бил ясен може би още в началото на операцията, но както винаги са се надявали, че нещо чудодейно ще се случи и парички ще паднат от небето... Да, ама не! И ИЗВЕДНЪЖ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още