fallback

Само за тази година Добрич планира да усвои 25 млн. лв. по европрограми

Туристическа дестинация, популяризираща наследството на класика Йордан Йовков, е сред приоритетните проекти на общината

12:18 | 23.01.12 г.

Община Добрич ще инвестира 25 милиона лева по осем големи проекта, които се реализират през тази година по оперативни програми на Европейския съюз, съобщи за БТА заместник-кметът Надежда Петкова.

По съвместния проект с музейния комплекс за наука и природа в румънският град Констанца ще бъдат усвоени над 1,4 млн. евро.

Пет обекта ще бъдат обновени по проекта "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" с ресурс от 2,2 млн. лв. За пролетта са планирани ремонтните дейности в къщата-музей "Йордан Йовков", където се съхраняват повече от 10 000 фондови екземпляра, свързани с творческото наследство на класика на българската литература.

Ще бъде открит и информационен център в дома-паметник "Йордан Йовков".

Предстои да бъдат подписани договори с фирми-изпълнители за изграждането на ветеринарна лечебница и складова база в Добрич.

По различни екопроекти общината ще започне скоро и процедури за общестевни поръчки за избор на изпълнители за обекти в Центъра за защита на природата и животните край града. Освен езеро за фламинго ще бъде обособено и местообитание за мечки.

Над 7,8 млн. евро ще бъдат вложени за подобряване на транспортната инфраструктура в трансграничния регион Добрич-Констанца по проекта "СМАРТ", допълни още заместник-кметът Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 07.09.22 г.
fallback