IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ разкри телефони за връзка с местните групи от селските региони

Най-честите въпроси по изпълнението на стратегиите за развитието на селата са свързани с отчитането на финансовите разходи

16:49 | 05.04.12 г.
<p>
	Докато инфраструктурните проекти бяха грижа на общините, проектите на инициативните групи са дело на местната общественост Снимка: БТА</p>

Докато инфраструктурните проекти бяха грижа на общините, проектите на инициативните групи са дело на местната общественост Снимка: БТА

Представителите на местните инициативни групи, които срещат затруднения при изпълнението на стратегиите за развитието и обновяването на селските региони, ще имат постоянна телефонна връзка с експертите от фонд „Земеделие“.

Консултациите ще се дават на телефон 8187 237 или по електронен път на адрес office@leader.mzh.government.bg, съобщиха от разплащателната агенция към фонда, контролираща изпълнението на одобрените от агроминистерството стратегии.

До този момент агроведомството е одобрило 16 стратегии, които са с различна специфика. Немалка част от тях са свързани с изпълнението на реставрационни проекти на читалища или музеи, като целта е да се съхранени историческото и културно наследство.  

Част от проектите са насочени и към опазване на природата или биоразнообразието. Местните групи могат да сключват договори с частни лица и фирми, които искат да разкриват туристически маршрути или да развиват дейности, свързани със запазването на местните занаяти.

На практика инициативните групи ще изпълняват функциите на фонд „Земеделие“ и сами ще организират и провеждат конкурсите, затова и на този етап те се сблъскват с редица въпроси по прилагането на нормативите.

Основните въпроси са свързани с признаването на разходите по изпълнението на проектите, както и с процедурите по самото създаване на групите. На този етап те не са приключили с избора на помещения, а също и с покупката на компютри, автомобили или друга техника, свързана с функционирането на групите.

До края на 2013 г. ще продължат да се сключват договори с фирмите, които ще изпълняват елементи от 16-те стратегии, като тяхното изпълнение трябва да приключи до края на 2015 г.

Субсидиите се отпускат по оста Лидер на програмата за селските райони, чиято основна цел е да насърчи хората в обезлюдяващите райони да инвестират в бизнес начинания, които доведат до подобряването на средата за живот.

В това направление до този момент няма изразходвани европейски субсидии, тъй като процедурите за създаване на групите и изработването на техните стратегии бяха свързани с многобройна документация и сложни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още