IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са 75% от парите по програма "Развитие на човешките ресурси"

Над 12 на сто са реално усвоените средства, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

13:59 | 18.04.12 г.
Договорени са 75% от парите по програма "Развитие на човешките ресурси"

Общо 75% са договорените от Министерството на труда и социалната политика средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обяви заместник-министърът на труда Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Близо 20 процента е размерът на плащанията по програмата, а над 12 процента са реално усвоените средства, уточни Русинова.

Заместник-министърът заяви, че планът на министерството за тази година е доста амбициозен. Почти всички нови схеми от предвидените 123 до края на годината са в процес на публично обсъждане или по тях вече се набират проектопредложения, посочи Русинова.

Тя обяви и схемите по програмата, които в момента са отворени. За общините и общинските предприятия ще се прилага схемата "Помощ в дома", по които се отпускат 30 милиона лева. Целта е под формата на социални предприятия общините да организират на своята територия общински патронаж, домашни помощници и лични асистенти. 

Има отворени две схеми в помощ на обучението в университетите. Едната е за актуализация на учебните програми във висшите училища, за отговарят на нуждите на бизнеса, а другата е за допълнителна квалификация на преподавателите.

Миналата година социалното министерство отбеляза леко раздвижване по оперативната програма, чиято стратегическа цел е да се подобри качеството на живот на хората в България чрез финансиране на дейности, свързани с човешкия капитал, повишаване на производителността и качественото образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още