IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорен е две трети от бюджета по програма „Развитие на човешките ресурси"

Разплатените пари съставляват 22% от бюджета на програмата, съобщават от министерството на труда и социалната политика

11:56 | 01.06.12 г.
Договорен е две трети от бюджета по програма „Развитие на човешките ресурси"

Към края на май тази година са договорени 75% от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, а разплатените средства съставляват 22% от бюджета на програмата, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Над 650 хиляди души са се възползвали поне веднъж от възможностите, предоставяни от европрограмата през миналата година, посочват още от ведомството.

Разкрити са над 130 процедури, а до края на май 2012 г. е даден старт на още десет на обща стойност 166 млн. лв.

За повишаване на заетостта сред младежите са в ход три схеми. Освен изпълняваната в момента мярка за създаване на заетост чрез осигуряване на възможност за стаж ще бъдат насочени близо 38 млн. лв.

По схемите за първа работа и ново работно място се планират да се проведат обучения с последващо включване в заетост на близо 4 000 безработни младежи до 29-годишна възраст. Резултатите към момента сочат, че 40% от младите хора без професионален стаж, започнали работа в рамките на проектите, запазват работното си място при същия работодател. 

Други две нови схеми са насочени към въвеждането на гъвкави форми на заетост в предприятията и за насърчаване на географската мобилност на работещите в България.

До 100 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по схемата „Аз мога повече”, която дава възможности за придобиване на ключови компетенции. Така ще се даде възможност допълнително на 22 хил. заети да се включат в обучения. Общо 700 докторанти, специализанти и млади учени могат да кандидатстват за участие в различни програми за развитие на научния потенциал, които ще им позволят да продължат научната си работа по техни разработки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още