fallback

Въвежда се нова технология за автоматизирано рециклиране на опаковки

Системата ще преработва по 42 опаковки на минута, като се очаква обемът на отпадъците да се намали до 60%

14:53 | 07.06.12 г.

За първи път в България ще бъде приложена напълно автоматизирана система за рециклиране, която ще бъде внедрена в рециклиращ център за приемане на отпадъци от стъкло, пластмаса, хартия и метал. Това съобщиха за БТА от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Новият модел ще бъде приложен в София и Димитровград в рамките на проект, финансиран от програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, който оперира в България.

Модерната технология се прилага успешно в 50 държави в света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. Очакванията са проектът да бъде мултиплициран в цялата страна.

С поставянето на машините в големите градове обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите ще намалее между 40 до 60 процента, сочи практиката.

За една минута инсталацията ще преработва до 42 опаковки, като капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране.

Опаковките ще бъдат приемани и компресирани автоматично, като машината ще връща монети срещу отпадъка. Специализиран софтуер ще разпознава видовете опаковки, като функционалната изправност на системата ще се контролира автоматично.

До момента в България се прилага единствено разделното събиране на отпадъци от опаковки в различно оцветени контейнери на оползотворяващите организации.

Резултатите показват, че много често се допуска смесване на опаковките с друг вид отпадъци, което затруднява извличането на елементите, подлежащи на потоврна употреба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 08.09.22 г.
fallback