IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са заплашени от санкции, ако до 2020 г. не рециклират 50% от отпадъците

Изрядните населени места няма да плащат отчисления за депонирането на сметта

14:25 | 23.04.12 г.
<p>
	<em>След огромното забавяне на проекта за изграждане на софийския завод за боклука вече се строи депото, където ще се депонират третираните отпадъци &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

След огромното забавяне на проекта за изграждане на софийския завод за боклука вече се строи депото, където ще се депонират третираните отпадъци      Снимка: БТА 

Общините, които до 2020 година не изпълнят законовите изисквания да рециклират половината от отпадъците си, трябва да плащат с 15% по-високи отчисления за тяхното депониране. Санкциите ще важат и при липса на въведени от общините стимули, които да насърчават хората да компостират биоразградимите отпадъци, така че общото количество на тази смет да бъде намалено.

Това предвижда новият Закон за управление на отпадъците, който е на второ четене в парламента и предстои да бъде приет до началото на следващия месец, съобщи експертът от министерството на околната среда Светлана Божкова.

Информацията беше представена пред български и европейски експерти, участващи в международен проект за създаване на устойчиви системи за управление на отпадъците, финансиран от Европейския съюз, в който участват клъстъри за оплозотворяването на отпадъците от България, Италия, Великобритания и Холандия.

Според новия закон за отпадъците до 2016 г. общините трябва да имат работещи системи за рециклиране, които да 

преработват 25% от депонираната смет. До 2018 г. тези количества трябва да достигнат 40%, така че след осем години да са изпълнили окончателно изискването за повторна преработка и използване на половината от отпадъците.

За да насърчат кметствата да инвестират в рециклиращи инсталации, законът предвижда тези от тях, които изпълнят изискванията за повторна преработка на пластмасите, хартията и други отпадъци, да не превеждат отчисленията по сметките на регионалните инспекции по водите.

Идеята на екоминистерството е да насърчат кметствата да кандидатстват с проекти за европейско субсидиране, така че, инвестирайки в рециклиращи инсталации, по естествен начин да успеят да изпълнят законовите изисквания и да намалят количеството на отпадъците, поясни още Божкова.

Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още