IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са заплашени от санкции, ако до 2020 г. не рециклират 50% от отпадъците

Изрядните населени места няма да плащат отчисления за депонирането на сметта

14:25 | 23.04.12 г.
<p>
	<em>След огромното забавяне на проекта за изграждане на софийския завод за боклука вече се строи депото, където ще се депонират третираните отпадъци &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

След огромното забавяне на проекта за изграждане на софийския завод за боклука вече се строи депото, където ще се депонират третираните отпадъци      Снимка: БТА 

За разлика от останалите европейски държави, които са напреднали изключително много в извличането на енергия от повторната преработка на отпадъците и почти не депонират вторични суровини, защото ги оползотворяват, България изостава критично, защото още не е изпълнила изискването на намери места, където да складира тези отпадъци.

Това становище изразиха представители на консултантския бизнес, занимаващи се с въвеждането на модерни системи за вторична преработка на сметта. Причината за това е в критичното изоставане на изграждането на общинските депа, които трябваше да бъдат готови още през 2009 г.

Изискванията към страната са да бъдат създадени 55 депа в цялата страна, но по различни причини държавата и общините се забавиха с изграждането им, припомниха от екоминистерството. На различен етап от проектирането и изграждането са 23 от тези 55 сметища. Проектите се финанасират по оперативна програма „Околна среда“, като очакванията са до 2015 г. те да бъдат завършени.

Според експерти страната трябва много бързо да се преориентира към инвестиции в преработващи инсталации, като се възползва от механизма на публично-частните партньорства.

„Ако през 20 век цените на суровините в световен мащаб са намалявали, то само за първите 10 години от новия век се отбелязва 147% поскъпване на тези суровини, което е сигнал за тяхното застрашително намаляване“, коментира Боян Рашев, представител на българския офис на австрийската консултантска компания „Denkstatt“, която се занимава с устойчивото управление на отпадъците.

Експертите настояват за по-активно обсъждане на проблема със суровинната криза, така че да бъдат привличани повече инвестиции за икономичното оползотворяване на отпадъците. „Иновационните вълни се случват, когато обществата са поставени пред сериозен стрес, какъвто в момента е силното намаляване на суровините и тяхното поскъпване“, поясни още експертът от „Denkstatt“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още