IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2014 г. ще се привличат частни капитали при рециклирането на отпадъците

Вместо сегашните сметища ще се правят сепариращи и друг вид инсталации за вторична преработка, финансирани от еврофондовете и от бизнеса

17:40 | 11.04.12 г.
След 2014 г. ще се привличат частни капитали при рециклирането на отпадъците

През следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. средствата от европейските фондове в областта на отпадъците ще се пренасочат от изграждането на депа за отпадъци към монтиране на сепариращи и друг вид инсталации, които да осигурят вторичната преработка на суровините.

За целта държавата планира да привлече активно частни капитали и с помощта на средствата от европейските фондове да започне изграждането на модерни рециклиращи инсталации.

Това обяви зам. министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред парламентарната комисия по европейските фондове, представяйки отчета по досегашното изпълнение на оперативната програма „Околна среда“.

В проекта на министерството за използването на европейските фонодве през следващия програмен период, за отпадъците се планира да бъдат усвоени около 600 млн. евро, част от които чрез финансов инженеринг ще се използват за подобни инвестиции. На принципа на публично-частното партньорство ще се привличат и частни капитали, поясни още Василева.

За периода до 2020 г. България ще настоява за екология да бъдат разпределени 3,6 млрд. евро, от които 2,5 млрд. евро ще бъдат за водния сектор, където страната ни се нуждае от изграждане на необходимите пречиствателни станции и ВиК съоръжения.

Досега по програма „Околна среда“ ведомството е одобрило водни проекти за 1,9 млрд. лв. Общо одобрените проекти по програмата достигат 2,3 млрд. лв., съставляващи 63% от бюджета й. Изплатените средства обаче са 417 млн. лв., или 11,75%, сочи отчетът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още