IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 10 общини получават одобрение за проекти във водния сектор

Субсидиите надхвърлят 350 млн. лв. и се предоставят по оперативна програма „Околна среда“

14:13 | 17.02.12 г.
<p>
	Общините изостават критично в прокарването на водопроводната и канализационна мрежа &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Общините изостават критично в прокарването на водопроводната и канализационна мрежа      Снимка: БТА

Десет общини получиха одобрение за проектите си по оперативна програма „Околна среда“, насочени към изграждане и модернизация на пречиствателни станции и ВиК мрежи в населените места, предаде БТА.

Общата стойност на инвестициите е в размер на 351 млн. лв., които ще бъдат усвоени  от общините Балчик, Бургас, Кюстендил, Приморско, Каварна, Дулово, Елхово, Гълъбово, Сандански и столичната община.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа и две предварителни споразумения за реализацията на ВиК проекти с представители на общините Добрич и Пловдив. Те са на обща стойност 260 млн.лв. и са депозирани за оценка в Европейската комисия.

Споразуменията ще дадат възможност на общините да започнат изпълнението на проектите преди тяхното одобрение от Брюксел, за да може строителството да приключи до края на 2014 г., поясни екоминистърът.

Проектите трябва да приключат най-късно до края на 2014 г., така че да се вместят във сроковете за плащане през 2015 г., припомни Караджова. И добави колко важна е мобилизацията на общините за изпълнението на проектите.

Премиерът Бойко Борисов, който връчи официално договорите на общините, поиска от местна власт да проведат конкурсите при прозрачни и ясни правила.

„Това са огромни пари, внимавайте как провеждате конкурсите, канете медии и граждански организации, когато отваряте офертите. Нужна е 100 процента прозрачност“, заяви още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още