IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроведомството отхвърля критиките за ограничаване на ветеринарната дейност

От следващата година средствата за ваксинация на животните ще се дават на лекарите вместо на фермерите

17:20 | 11.06.12 г.
Агроведомството отхвърля критиките за ограничаване на ветеринарната дейност

Според Комисията за защита на конкуренцията задължителното членство в Българския ветеринарен съюз е дискриминация.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод протеста на съсловната организация срещу готвените законодателни промени, които регламентират членството във ветеринарния съюз да бъде доброволно.

България очаква нотификация от Европейската комисия за държавна помощ, насочена към ветеринарните лекари, като за целта е осигурен финансов ресурс от 20 млн. лв., обясниха още от ведомството.

На последното си заседание правителството е решило тези пари да се прехвърлят от сметката на Държавен фонд „Земеделие” към министерството, за да може да се платят навреме. От 1 до 15 юли частнопрактикуващите ветеринари трябва да дадат отчетите си за полугодието.

От догодина тези средства ще се изплащат от фонда директно на ветеринарни лекари, а не на фермерите. Това са едни от промените в закона, които сме заложили, посочи министър Найденов.

Друга промяна в закона е, че ако няма регистриран частнопрактикуващ ветеринарен лекар в някой район, както е в пограничните райони, държавата може да изпрати лекари само при форсмажорни обстоятелства. Затова те няма да получават допълнителни средства, подчерта министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още