IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Сопот завършва модернизацията на ВиК мрежата в града

Проектът е за 35,3 млн. лв. и ще бъде реализиран за две години

10:55 | 16.08.12 г.
Община Сопот завършва модернизацията на ВиК мрежата в града

Община Сопот ще довърши модернизацията на водопроводната и канализационна мрежа (ВиК) на града, след като министерството на околната среда одобри втория етап от проекта, финансиран по оперативна програма „Околна среда“, предаде БТА.

Стойността му е за близо 35,3 млн. лв., от които 3%, или малко над над 1 млн. лв., е задължителното финансиране от общинския бюджет. Срокът за изпълнение на модернизацията е две години, като работното проектиране ще отнеме пет месеца.

В заданието са включени изграждането на канали и довеждащ водопровод с дължина по 25 километра, като се предвижда модернизация и на пречиствателната станция. Разширението на мрежата обхваща вилните части и икономическата зона, които са в регулацията на Сопот.

Общината ще настоява фирмите изпълнителки за подмяната на канализацията и на водопровода да работят по едно и също време на едно и също място, като в същото време ще бъдат поканени и изпълнителите, определени да газифицират града, така че да използват същите изкопи.

Със завършването на проекта се очаква през 2014 г. Сопот да бъде първата българска община с изцяло подновена ВиК мрежа, съобщи пред БТА кметът Веселин Личев. Той цитира данни на екоминистерството, спореди които Сопот е на пето място в страната по усвоени инвестиции на глава от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още