IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са издължили 17 млн. лв. по санкции от програма „Околна среда"

Не е ясно дали държавата ще намали финансовите корекции на общините, които са финансово затруднени да ги върнат в срок

14:20 | 18.04.12 г.
<p>
	<em>Общинските проекти за изграждане и ремонт на водопроводната мрежа тепърва ще се изпълняват в много градове на страната </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Общинските проекти за изграждане и ремонт на водопроводната мрежа тепърва ще се изпълняват в много градове на страната    Снимка: БТА

Общините вече са разплатили над половината от финансовите корекции, които екоминистерството им е наложило заради разкрити нарушения при изпълнението на проектите по оперативна програма „Околна среда“. От наложените 30 млн. лв. до този момент са възстановени 17 млн. лв., съобщи за Investor.bg зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева.

Общините бяха наказани от контролните звена на европрограмата заради установени недопустими разходи, направени почти изцяло при започването на програмата в края на 2009 и началото на 2010 г.

Поради противоречия в нормативната уредба получателите на субсидии бяха допуснали грешки, определяни от европейското законодателство като нарушения, които трябваше да бъдат санкционирани от администрацията.

С тази цел в средата на 2010 г. кабинетът одобри специална мотодология за изчисляване на финансовите корекции, по които министерствата, управляващи средства от европейските фондове, трябваше да съберат съответните санкции.

Досега контролните звена в екоминистерството са наложили 137 финансови корекции на 89 получатели на субсидии по европрограмата, каквито основно са общините.

Близо 95% от нередностите са установени през първите месеци от действието на програмата, което показва, че администрацията е овладяла проблема и предприетите от нея превантивни мерки не допуска повторяемост на грешките, коментира още зам.-министър Василева.

Нарушенията са свързани с възлагането на обществените поръчки или с осчетоводяването на разходите, които са били недопустими по програмата. Немалка част от санкциите са незначителни в рамките на 200-500 лева, обясниха от екоминистерството. 

Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още