IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са издължили 17 млн. лв. по санкции от програма „Околна среда"

Не е ясно дали държавата ще намали финансовите корекции на общините, които са финансово затруднени да ги върнат в срок

14:20 | 18.04.12 г.
<p>
	<em>Общинските проекти за изграждане и ремонт на водопроводната мрежа тепърва ще се изпълняват в много градове на страната </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Общинските проекти за изграждане и ремонт на водопроводната мрежа тепърва ще се изпълняват в много градове на страната    Снимка: БТА

Общият размер на финансовите корекции от 30 млн. лв. надхвърлят 1% от бюджета на програмата, което по никакъв начин не може да се определи като риск за системата, поясни Василева. Тя припомни, че след предприетите административни мерки грешките при изпълнението на проектите са овладяни.

Възстановяването на всички корекции се извършва чрез прихващане от бъдещи междинни плащания, които общините очакват да получат при изпълнението на инфраструктурните проекти.

Остава да се разреши и проблемът на общините, чиито финансови корекции превишават значително финансовите им възможности и това затруднява тяхното възстановяване.

При последния си отчет за усвояването на средствата от програма „Околна среда“, направен миналата седмица пред депутатите в комисията по европейските въпроси, зам.- министър Василева даде за пример община Сопот, чиято санкция възлиза на 5 млн. лв.

Тя припомни, че проблемът с тези общини ще бъде решен, след като бъде одобрен проектът за компенсационен фонд, предложен от министъра по европейските фондове Томислав Дончев.

Проектът на Дончев за частична компенсация на финансовите корекции беше внесен във финансовото министерство още през миналата година.

Идеята на вносители е да се създаде специална комисия, която да разглежда всеки отделен случай, като се следи стриктно каква част средствата да бъдат поети от държавата, без да се наруши дисциплиниращият принцип на тези санкции.

Според запознати това предложение вероятно няма да бъде одобрено, поради липсата на адекватна нормативна база за въвеждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още