IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаме два месеца, за да избегнем поредна наказателна процедура от ЕК

Седем държави не са изпълнили записаното в Директивата за устойчива употреба на пестицидите

16:41 | 24.10.12 г.
Имаме два месеца, за да избегнем поредна наказателна процедура от ЕК

България, заедно с още шест държави от общността, не се е съобразила с разпоредбите на европейското законодателство за употреба на пестициди с оглед устойчивото развитие.

В директивата е записано намаляването на употребата на пестициди, за да бъде защитено здравето на хората и околната среда. Но седемте държави още не се съобразяват изцяло с това, пишат от Европейската комисия (ЕК).

Разпоредбите на директивата се спазват частично в Белгия, Дания, Литва, Полша и Словения. Все пак се отчитат и доста недостатъци – от сертификационните схеми за професионалните потребители до изискванията за водна среда.

България и Люксембург пък не са съобщили пред Брюксел за предприети каквито и да било мерки за транспониране на директивата в националното законодателство.

Седемте държави, посочени от ЕК, имат два месеца срок да информират чиновниците за предприетите мерки и напълно да се съобразят с европейското законодателство в областта. 

Директивата за устойчивата употреба на пестициди трябваше да бъде част от националните законодателства на страните в ЕС до 26 ноември 2011 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още