IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага промяна за правилата за нерегламентирана държавна помощ

Европейските чиновници искат по-свободно тълкование на правилата, когато се отнася до помощи за иновации, инфраструктура или културни проекти

10:44 | 06.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага промяна за правилата за нерегламентирана държавна помощ

Европейската комисия (ЕК) планира промяна в правилата за нерегламентираната държавна помощ. Те предвиждат по-бързо решение по отношение има ли случай на държавна помощ, нарушаващи европейското законодателство, както и добавяне на някои изключения от правилата.

Европейските чиновници искат да могат да одобряват случаи на държавна помощ, когато тя се отнася до плащания за развитие на иновациите, за преодоляване на щети от природни бедствия или за изграждане на инфраструктура. Сектори с изключение могат да се окажат и мерките за опазване на горите, както и различни културни проекти.

Условието влагането на тези държавни средства да не предизвиква сериозни изменения на вътрешния пазар, ще остане, но в много от тези случаи ЕК ще има право на по-свободно тълкование на правилата.

Освен това реформата предвижда и при разглеждането на казусите да се вземат предвид компаниите и тяхното състояние. „При вземане на решение дали даден случай представлява нерегламентирана държавна помощ е необходима релевантна и навременна пазарна информация“, отбелязва още ЕК в своето предложение.

Промяната на правилата сега е в ръцете на Европейския парламент и Европейския съвет. Тепърва ще бъдат уточнявани условията как тя да се случи.

За България терминът „нерегламентирана държавна помощ“ може да се окаже актуален след броени седмици.

Очакваме решение на европейските чиновници по казуса със заменките на гори, които се разглеждат именно във фокуса на незаконна подкрепа от страна на правителството.

В края на 2011 година пък се повдигна и въпросът по отношение на БДЖ. Тогава премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков коментираха, че държавата не може да плати задълженията на изпадналия в тежка криза жп превозвач, защото можем да бъдем съдени от Брюксел за нерегламентирана държавна помощ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още