IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се противи за връщането на нерегламентирани субсидии

Министърът на развитието на селските райони ще обжалва решението на ЕК пред съда на справедливостта в Люксембург

10:22 | 10.01.12 г. 6
Гърция се противи за връщането на нерегламентирани субсидии

Гръцкото министерство на развитието на селските райони съобщи, че ще търси всякакви законови средства, за да избегнат местните фермери връщането на близо 425 млн. евро нерегламентирани държавни субсидии, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Ресорният министър Костас Скандалидис заяви, че ще подаде жалба в Европейския съд на справедливостта срещу решението на Европейската комисия (ЕК), когато то излезе официално.

Скандалидис коментира, че тези пари ще бъдат огромно бреме за бюджета, дефицита в хазната, както и за гръцкото общество като цяло. Освен това той подчерта огромната роля на субсидиите за развитието на земеделието в южната ни съседка.

По думите му в момента ефективното използване на финансовите ресурси е от изключително значение, за да се избегне „застрашаването на една цяла индустрия, която може да катализира ръста на икономиката“.

В допълнение към националното съфинансиране на селскостопанския сектор в Гърция фермерите там получават 2,5 млрд. евро европейски субсидии годишно. Според данни на министерството на развитието на селските райони тези средства представляват 40% от доходите на стопаните, както и формират 75% от средствата за инвестиции в сектора.

Гръцките власти обаче признаха, че не са уведомили предварително Брюксел за помощта за фермерите, която отпуснаха след масовите протести и блокади на пътища и на границата с България през 2009 г. В тази връзка Костас Скандалидис обвини предшественика си Сотирис Хацигакис за нарушаването на европейските правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм нито инвеститор нито икономист (по-точно не работя това), така че може и да бъркам. просто разсъждавам по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
би ли прочел по внимателно предния пост. аз имах същото впредвид. а 2 евро беше произволна цифра колкото да засиля тезата си... Само, че сандвича може и да остане 700 драхми ако е с местни продукти, а аз се ловя на бас, че инвеститорите няма да са съгласни и на курса 340,75 след като знаят, че печатницата може да изкара колкото си искат драхми. за нула време драхмата ще се обезцени. освен ако не им орежат дълга със 100% както се говори де..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
opalaa
преди 12 години
Ей ама това младите си плямпате глупости и не се усещате.Какви 2 драхми за евро и какви бръмбари са ти в главата. Курсът по който бе въведено еврото в Гърция беше 340,75 драхми=1 евро ама тогава един дюнер сандвич струваше 200-250 драхми а сега е 2 евро(или 700драхми) . Ето тук е проблема лесно ще приемат драхмата обратно със същия курс (като в последствие я девалвират) ама сандвича няма да се върне от 700 на 200 драхми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
И като едно евро стане 10 000 драхми за 2 седмици има да печатат, печатат и никой няма да им иска драхмите. не знам защо го предлагате това като панацея изглежда много плоско. Никои инвеститор няма да приеме курс от 2 драхми за евро при положение, че гръцките печатници печатат нищо не струващи хартиики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Ейййй, га ги ядохте, хубаво ви беше,а! А сега няма да е лошо да осъзнаете,че трябва да си намалите заплатите до 500 евра и да забравите за коледни,великденски,съботно-неделни и подобни поощрения. Но, ко ви пука. Излизате от еврото, девалвирате си драхмата, изплащате си задълженията и сте на чисто... обърнато в евро, заплатите ви ще са още по-малки и от 500евро, ама няма да го мислите сега я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
EК правилно е наложила тази мярка! Затова гръцките домати идват на такива цени в България и съсипват наште производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още