IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции в модернизация на научната инфраструктура ще са приоритет до 2020 г.

Новата програма за наука и образование предвижда изграждане на центрове за върхови постижения и компетентност

17:21 | 15.07.13 г.
Инвестиции в модернизация на научната инфраструктура ще са приоритет до 2020 г.

Изграждане на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност е един от приоритетие за следващия период на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

През новия период на програмата 2014-2020 г. се предвижда още подкрепа за модернизирането на научната инфраструктура. Приоритетни ще бъдат проекти за изграждане на нови лаборатории за провеждане на научни изследвания, както и осигуряване на достъп до европейски и международни организации.

Акцентите за новия програмен период на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” бяха представени днес на редовното заседание на Експертния съвет по наука, технологии и иновации, съобщи „Фокус”.

"Новата оперативна програма трябва да заложи мерки и механизъм, защото висшето образование трябва да има връзка с бизнеса", заяви зам.–министърът на образованието, младежта и науката Карина Ангелиева.

Втората приоритетна област на оперативната програма ще бъде финансирана от Европейския социален фонд. С нея се предвижда подкрепа за квалификации и кариерно развитие на човешките ресурси в научния сектор, подкрепа за мобилност на студенти, докторанти, преподаватели, специализанти и учени.

Освен това в новия период на оперативната програма ще се работи за проекти в подкрепа на дейност за развитие на система за кариерно ориентиране в училищното образование.

Третата приоритетна ос отново е финансирана от Европейския социален фонд. По нея се предвижда повишаване на качеството на предучилищното и училищното образование. Дейностите по нея са подкрепа на мерки и политики за подобряване на ключовите умения на учениците с акцент компютърна грамотност, изучаване на чужд език, грамотност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още