IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отложи решението си по ОП „Наука“ по искане на Томислав Дончев

Министърът по управлението на европейските средства отбеляза като причина все още течащите преговори с ЕК по въпроса

14:34 | 23.11.12 г. 1
Правителството отложи решението си по ОП „Наука“ по искане на Томислав Дончев

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда (21 ноември) е било отложено решение относно създаването на нова оперативна програма – в областта на науката, става ясно от стенограмата на заседанието на правителството.

Според записите против одобрението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ се е обявил министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев. Той е заявил, че не е запознат с мотивите на работната група, разработила целите и приоритетите на програмата.

Освен това в предложението на министерството на образованието не са били отразени „коментари от Съвета по еврофондовете“, а и преговорите с Европейската комисия по този въпрос още не са приключили, обяснява Дончев.

Вносителят на предложението – министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че документът е бил внесен още преди две седмици в Министерски съвет за обсъждане, така че е спазено изискването министрите да бъдат предварително запознати с точките, вписани в дневния ред.

От стенограмата става ясно, че идеята за отлагане на гласуването е подкрепена от Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма и от регионалният министър Лиляна Павлова.

На базата на тези изказвания премиерът Бойко Борисов отлага гласуването по точката.

За оперативна програма в сферата на образованието се заговори още през лятото. Концепцията за нея беше изготвена от работна група към Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) в средата на окотомври.

В нея са включени пет приоритетни оси, акцентиращи върху научните изследвания и технологичното развитие, интеграцията на децата от малцинствените общности, подобряването на инфраструктурата и по-добрата връзка между бизнес и образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Е да, що ви са оперативни програми за плащане за наука, то пари трябват за едрите земевладелци дето само я притежават, ама хич не я работя земята и после най-вече за асфалт! А на науката майната и, ка'во ся нек'ви кукута там, дето гледат звезди и правят *** от стебла на царевица , слънчоглед и тютюн вместо да ги горят по стърнищата!Уфффффф.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още