IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да интегрира предприемачеството в другите учебни дисциплини

Обучение по предприемачество, цифрови технологии и заемане на гражданска позиция подготвя учениците за съвременните условия на пазара на труда

17:34 | 19.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска да интегрира предприемачеството в другите учебни дисциплини

Може и да се наложи промяна по отношение на методите на преподаване, така че компютърното обучение, предприемачеството или заемането на гражданска позиция да бъдат част от обучението по наука, математика и езици.

Това коментира Европейската комисия в свой доклад, изготвен от мрежата "Евридика". Освен интегрираното обучение по тези дисциплини може да се наложи да бъдат установени общоприети учебни резултати и подходящи методи за оценяване, допълват от Комисията.

Предприемачеството, заемане на активна гражданска позиция и информационните технологии вече част от учебните програми, но все още има неясноти около преподаването и оценките по тези предмети. В същото време уменията, придобити в тези часове, са от основно значение за подготовката на младите хора за съвременния пазар на труда, отбелязват чиновниците.

Като цяло на този етап тези универсални умения обаче се пренебрегват и все още фокусът в училище е преимуществено върху обучението по езиковите, математическите и природонаучните дисциплини.

Според доклада развитието на дисциплини като предприемачество или заемане на гражданска позиция се бави и заради трудността с оценяването на знанията.

Едва в 11 държави, сред които и България, има стандартизирани процедури за оценяване на уменията по заемане на гражданска позиция. Но от друга страна в нито една държава, участвала в проучването (общо 31 – 27-те от ЕС и Хърватия, Исландия, Норвегия и Турция) няма процедура за тестване на уменията в областта на информационните технологии и предприемачеството.

По отношение на часовете по предприемачество има някои различия в отделните държави от ЕС, отбелязва докладът. В девет държави – Германия, Холандия, Италия, Гърция, Румъния, Ирландия, Дания, Хърватия и във фламандската общност в Белгия, дисциплината не е изрично застъпена в основното образование.

Цифровите технологии обаче се учат навсякъде още в първите класове на училище, като единственото изключение е Хърватия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Чакай ти чиновник да те учи, как се прави бизнес без партийни куфарчета. Де го дядо ви Йоцо да види, хе-хе! И сигурно ще искат програма по специалността, стандарти...абе, да се йебем умни глАви у "умни" миниЗДЕРства, да си йебем. Който иска да учи предприемачество, да изучава Илф и Петров, Л.Фойхтвангер, У.Бъфет, Л.Лучано, А.Капоне и т.н....и, да: да зарязва даскалото, доде е време ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Ех от бюрократи да чакаш да те учат на предприемачество! На къде отива този свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още