IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата и смартфоните - как да направим тази комбинация безопасна в интернет?

Родителите често не могат да проверят какво правят децата им в мрежата, сърфирайки чрез мобилните устройства

16:30 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече деца носят в чантата за училище смартфон, наред с учебниците. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Все повече деца носят в чантата за училище смартфон, наред с учебниците. Снимка: Европейска комисия

Сигурността на децата в интернет е тема в европейските институции от години. Разработват се програми за филтриране на съдържанието, изготвен беше и Етичен кодекс на социалните мрежи, чрез който те доброволно поемат задължението да пазят децата в интернет.

Много родители следят данните от сърфирането на децата си на домашния компютър, но в последно време дори и децата вече носят смартфони, наред с учебниците в раниците си в училище. А през телефоните също има достатъчно лесен достъп до световната мрежа.

По тази причина и комисията по култура и образование към Европейския парламент прие резолюция, в която поискаха по-добър контрол върху мобилните телефони, филтриращия софтуер и обучение за новите технологии за учители и родители.

Защото много често се оказва, че родителите изостават с новите технологии, а децата все по-смело използват смартфона или таблета и така често попадат на порнографско съдържание в мрежата. Освен чрез новите устройства обаче има и друг лесен начин за достъп - в повечето училища вече има интернет за учебни цели, но има ли кой да следи в междучасията какво съдържание се разглежда на тези компютри?

По тази причина са и препоръките за блокиране на съдържанието на опасни за деца сайтове, както и филтриращ софтуер, който да проверява възрастта на хората, опитващи се да влязат в определени сайтове.

"Нещо повече, коментират още европейските депутати, не само учителите трябва да се учат на новите технологии. Децата трябва да бъдат обучени как да се държат в мрежата, да им бъде показано безопасното поведение в социалните мрежи, както в популярните видеоигри в мрежата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още