IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската прокуратура ще може да следи и разходи от българския бюджет

Новата институция ще следи за злоупотребите с европейски средства, а проектите се съфинансират с пари и от националния бюджет

13:19 | 18.07.13 г.
Европейската прокуратура ще може да следи и разходи от българския бюджет

Създаването на институцията на европейския прокурор ще подобри контрола върху разходването на европейски и на български средства по европейски програми, поясни българският евродепутат Ивайло Калфин.

Той е член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, натоварена да следи за разходването на средствата от европейския бюджет, припомнят от пресслужбата на евродепутата.

Финансирането на проекти по европейските програми става основно със средства от европейския бюджет, но към тях се добавят и пари от националния бюджет, допълни още Калфин.

Припомняме, че вчера Европейската комисия направи предложение за създаването на Европейската прокуратура. Институцията е предвидена в Договора от Лисабон, като целта е ограничаването на измами с европейски средства.

„Логиката на предложението за създаване на Европейска прокуратура е проста: Ако имаме „федерален бюджет“ - съставен от средства, постъпващи от всички държави членки, и управляван съгласно общи разпоредби, то следва да имаме и „федерални инструменти“ за ефективната защита на този бюджет навсякъде в ЕС“, коментира при представянето на проекта комисарят по въпросите на измамите с финансови средства Алгирдас Шемета.

Днес Калфин допълва, че сегашната служба за борба с измамите – OLAF само дава препоръки на страните членки при установяване на нередности. Сега самият европейски прокурор ще има право да влезе в националното съдилище и да направи преследването на злоупотребите много по-ефективно.

По данни на държавите членки в ЕС всяка година заради вероятни измами изчезват около 500 млн. евро от разходите и приходите на общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още