fallback

Общините ще връщат поне 60 млн. лв. заради корекции по европроекти

В дебата за децентрализацията местната власт очаква нова формула за споделяне на данъка върху физическите лица, заяви Емил Савов от НСОРБ

10:42 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общините ще върнат поне 60 млн. лв. заради корекции по изпълняваните от тях европроекти, наложени заради различни нарушения, съобщи Емил Савов, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) пред БНР.

Размерът на средствата, които ще бъдат върнати на управляващите органи на европрограмите, постоянно нараства, като в началото на годината сумите за връщане са били 50 млн. лв. Тук не се включват средствата от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като там има информационна дупка и липсва обобщена информация, посочи Савов.

Според него общините отсъстват от актуализацията на бюджета, а са имали очаквания за адекватно отношение на фона на мотивите за актуализацията – разплащане с бизнеса и ускоряване на икономическата активност. Сега местната власт ще остане с един постоянен дълг към бизнеса от 160 – 200 млн. лв., прогнозира Савов и допълни, че редица дейности ще останат недофинансирани.

Общинските просрочия са по-големи от тези на държавата, затова очаквахме адекватно отношение от бюджета. Ние понесохме голяма част от кризата“, заяви заместник-изпълнителният директор на НСОРБ.

Той очаква в дебата за децентрализацията да бъде договорена формула за споделяне на данъка върху физическите лица и решение на въпроса за облагане на земеделските земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 07.09.22 г.
fallback