IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри наддоговаряне на парите по пет оперативни програми

Нов заместник-министър ще има в образователното министерство, чиято основна задача ще бъде одобрението на ОП "Наука и образование"

14:16 | 21.08.13 г. 4
Кабинетът одобри наддоговаряне на парите по пет оперативни програми

Правителството одобри наддоговаряне на средствата по пет оперативни програми - „Регионално развитие”, „Техническа помощ”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Конкурентоспособност”. Това ще позволи договорите с бенефициенти да се сключват в размер до 10 на сто над определения бюджет по съответната програма.

Припомняме, че подобна идея беше лансирана от президента Росен Плевнелиев. Според него по този начин ще бъде преодолян проблемът с недоброто усвояване на средствата от европейските програми. По време на форум през пролетта Плевнелиев обясни, че например се случва в процеса на изпълнение на договорите от бенефициентите да бъдат намалени необходимите за проекта средства, които се връщат обратно. При липсата на готов проект, който да поеме тези пари, те остават неусвоени и се връщат на ЕК в края на бюджетния период.

Наддоговарянето на средствата от оперативната програма ще помогне повече проекти да получат европейско финансиране и ще се повиши усвояемостта на средствата. Именно с тази цел е и днешното решение на Министерския съвет и е в изпълнение на основния приоритет на правителството през тази година – минимализиране на риска от загуба на средства от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз по правилото N+2/N+3 до края на периода 2007-2013 г.

Що се отнася до новия програмен период на днешното заседание на правителството е бил приет и проект за Споразумението за партньорство с ЕС за следващия програмен период, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от Dnes.bg.

Основните подобрения спрямо варианта от април, който получи критики от Брюксел, са във връзка с развитието на селските райони, земеделието, рибарството и аквакултурите, околната среда, енергийната ефективност и др. Ключов приоритет, на който се акцентира в новата версия, е електронното управление.

Сериозен акцент е поставен и на образованието като ключов фактор за растеж. Преди броени дни стана ясно, че обсъждането на новата оперативна програма за образование и наука още не е започнало. Образователният министър Анелия Клисарова обясни, че на 23 август ще има среща на високо ниво в Брюксел по темата.

След правителственото заседание министърът уточни, че за новата програма ще отговаря неин заместник, който ще бъде назначен до дни. „Мисля, че е опитен човек, който ще се справи, много ще помогне и ще повиши капацитета на министерството за работа в оперативната програма“, коментира тя без да даде повече подробности за новия заместник министър в образователното ведомство.

Разпределението на средствата по оперативни програми не е окончателно и също подлежи на преговори. Общо средствата за разпределяне са близо 6 млрд. евро от структурните и кохезионите фондове. В тях не се включват средствата за техническа помощ и задължителният резерв от 7%.

Земеделският министър Димитър Греков отчете неинформираност на голяма част от бенефициентите за възможностите по Програмата за развитие на селските райони. Хората буквално чукат на отворена врата, заяви Греков, който обеща „нашите специалисти да достигнат до последния производител в дадено населено място“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Хващам се на бас, че наддоговарянето на парите по пет оперативни програми означава 100% открадването на наддоговорената част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Anton Ker4ev
преди 10 години
Делянче, красавице, много хубава статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
sonka.74
преди 10 години
Правителството хубаво се опитва да спаси парите по европрограмите, но пък Д.Пеевски успя да провали търга за северната тангента на София - единствения голям проект, който можеше да получи еврофинансиране по ОП Транспорт (вляла се в Регионално развитие)! Заради амбицията негова фирма да строи отсечката, сега отстранените италианци ще съдят България, а строежът се отлага за неопределено бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
kiril90
преди 10 години
Псевдо президентът само идеи дава, но когато стане дума за изпълнението им внезапно изчезва в командировка, по бездеен президент не помня да сме имали някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още