fallback

Модернизацията на жп отсечки може да бъде завършена със заем от ЕИБ

Ще преговаряме за заем, ако не успеем да се възползваме от еврофондовете, реши кабинетът

13:43 | 28.08.13 г.

Страната ни може да се възползва от средства в размер до близо 150,5 млн. лв. програмен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в случай, че не успее да довърши два от предвидените железопътни проекта от оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) в срок, съобщава пресслужбата на кабинета.

Става въпрос за проектите за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград (фаза 2: участък Първомай – Свиленград) и за модернизацията на железопътния участък Септември – Пловдив.

По време на заседанието си днес правителството даде разрешение на министертите на финансите и транспорта да могат да преговарят за заем от ЕИБ, ако страната ни не успее да използва европейските фондове за довършването на  двата проекта.

Днес правителството възложи и на Национална компания „Железопътна инфраструктура” да представи на ресорния министър на транспорта Данаил Папазов пълен анализ за изпълнението на оперативната програма за периода 2007-2013 г.  Освен това кабинетът изисква и анализ от НКЖИ, в който да се почи дали всички предвидени железопътни проекти ще бъдат приключени в срока на допустимост на разходите по ОП "Транспорт" (до края на 2015 г.).

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 05.09.22 г.
fallback