fallback

Има риск да бъдат загубени евросредства за осем депа за битови отпадъци

Предстои към депата да се надграждат инсталации за сепариране и рециклиране

16:09 | 10.09.13 г. 1

Има риск да бъдат загубени средствата от оперативна програма "Околна среда" за изграждането на осем депа за твърди битови отпадъци в страната. Това коментира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цинирана от БТА.

"Ако не се разберем с гражданските организации за изграждането на депата, ще загубим финансирането за тях", каза тя.

"Най-тежко е положението при в общините Ямбол, Самоков, Разлог, там има съдебни процедури, спорове за избраната площадка и граждански протести. Всички са съгласни, че трябва да има депа, но не искат да са в близост до тяхното населено място", коментира Михайлова.

Тя подчерта, че в следващия програмен период няма да имаме средства за финансиране на депа, което означава, че ангажиментите за изграждането им, поети с договора за присъединяване на България към ЕС и с директивата за отпадъците, трябва да се изпълнят със собствен ресурс. В следващия планов период към тези депа трябва да се изграждат инсталации - сепариращи, компостиращи, рециклиращи, оползотворяващи.

До края на месеца МОСВ ще организира среща с всички заинтересовани страни по проблемите с отпадъците и за резултатите от новия Закон за отпадъците. Основните проблеми в закона са свързани с общините, а не с бизнеса с черни и цветни метали, коментира още министърът.

Нагласата на Искра Михайлова е част от парите, заделени в сметки на общините от такса "депониране", да се използват за инфраструктура за сметосъбиране и разделно събиране. Склонна съм да обсъждаме с общините разумен размер на такса "депониране", убедена съм, че това е един от инструментите за намаляване на депонираните отпадъци, но трябва да им дадем и други инструменти, каза още Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
fallback