IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията ни плаши със съд заради сметищата

Изоставаме и с прилагането на интелигентни транспортни системи, предупреждават от Брюксел

15:35 | 21.11.12 г. 5
Еврокомисията ни плаши със съд заради сметищата

Европейската комисия (ЕК) поиска от България да приведе сметищата съгласно изискванията на еврозаконодателството.

От Брюксел са изпратили т. нар. „мотивирано становище“ (официално искане за спазване на законодателството на Европейския съюз), на което страната ни трябва да отговори в двумесечен срок.

Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Еврокомисията може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу България, посочват от институцията.

Съгласно европейското законодателство депонирането на отпадъци се използва единствено като последна възможност и се извършва единствено при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда.

Еврокомисията припомня, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията, но въпреки това в момента 124 от тях не отговарят на еврозаконодателството.

България е сред държавите от Европейския съюз, които са на опашката по преработка и оползотворяване на отпадъците. По-голямата част от боклука у нас се депонира, докато до сметищата в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция достига само 5% от сметта.

Строителството на новите депа за отпадъци се забави сериозно. България разчита основно на европейски средства за подобни инвестиции, но усвояването на парите по програма „Околна среда“ е изключително мудно.

Наскоро заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че са договорени малко над 80% от евросредствата за управление на отпадъците. Изплатените средства обаче са само около 12% от предвидения бюджет. Отделно общините имат проблем с осигуряването на средства за съфинансирането на инвестициите в системи за управление и преработка на сметта.

През 2010 г. беше въведена такса за депониране на боклука, с която Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се опита да принуди общините да изграждат сметища според европейските изисквания.

Новият закон за управлението на отпадъците предвижда всички общини, които изпълнят целите за рециклиране и оползотворяване на боклука, регламентирани в нормативната уредба, да бъдат освободени от тази такса.

Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
lubenmark
преди 11 години
Къде сме ние българите, всеки се е затворил в себе си. Горе главите и да пометем управляващите които нямат достойство пред нас и пред Европа. Да променим България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Като ни глобят, бойкоборисов да извади тия пари от джоба си !!! Докога ще ни лъже тоя *** за боклучената фабрика, дето преди около 6 години и направи пръвата копка?От друга страна, писна ми от ЕС. Щели да ни съдят... да не сме си струпали *** пред портите на Брюксел или на Париж, бе ??? Само се чудят какво да ни измислят - нас интересува ли ни французи, португалци, белгийци какво правят в техните си държави? Направо да напускаме тая прокажена организация - ежедневно се гаврят с нас, а файда - никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да го пуснат на борсата и да накупуват акциите :D. Не се ли прави така по принцип ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Все още не могат да измислят схемата по която хем завода да се строи с държавни/ЕС пари - хем после всичко да остане за МАФИЯТА задача с повишена трудност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Разбира се, *** е един от основните "бизнеси" на мафията. Тя е особено силна в Италия, но разбира се не по-слаба и в България, като тук срастването с властта, особено с правителството на ГЕРБ, което е самата мафия е удивително. Бойко, *** такъв, къде е завода, който строиш вече 10 години бе. КЪДЕ Е ЗАВОДА БОЙКОООО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още