IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на общините за нови сметища ще излязат приблизително 300 хил. лв.

След близо година депутатите най-после приеха закона за управление на отпадъците

14:20 | 28.06.12 г.
<p>
	<em>С новия закон се въвежда изискването за създаване и на площадки за рециклиране на стари автомобили </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

С новия закон се въвежда изискването за създаване и на площадки за рециклиране на стари автомобили   Снимка: БТА

Разходите на общините по изграждането на новите площадки за разделно събиране на битови отпадъци, които трябва да бъдат готови до две години, се очаква да не надхвърлят 300 хиляди лева.

Това съобщи в парламента заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манев минути след окончателното приемане на Закона за управление на отпадъците, който регламентира създаването на площадките, предаде БТА.

Новият закон беше приет след близо едногодишен престой в Народното събрание, тъй като по време на обсъждането му браншовите рециклиращи организации имаха сериозни възражения по част от текстовете, свързани с уреждане на статута на площадките.

След като Еврокомисията предупреди България, че ще санкционира страната поради неприлагането на последните евродирективи, които трябваше да бъдат адаптирани към българското законодателство чрез този закон още през 2011 г., парламентът ускори приемането му.

Новият регламент задължава кметовете на населените места с над 10 хиляди жители да осигурят площадки за битовите отпадъци, където хората безвъзмездно да предават старите си битови уреди и мебели. По време на днешните дискусии от опозицията възразиха, че това изискване ще натовари допълнително кметствата, които не разполагат с достатъчен финансов ресурс.

Манева припомни, че до 2020 г. страната ни е поела ангажимент да преработва повторно минимум половината от старата хартия, картон, метал, пластмаса или стъкло, които домакинствата изхвърлят. За да се покрият тези изисквания, общините са длъжни да разкрият и новите площадки.

Предвидено е държавата да подпомогне кметствата при изграждането им, като за целта бъде осигурено финансиране от държавното предпирятие за управление на отпадъците.

Зам. министър Манева гарантира също, че заедно с органите на МВР се предприемат мерки срещу ограничаването на кражбите на черни и цветни метали. Самият закон предвижда сериозни санкции срещу нарушителите.

Манева обясни още, че акцентът в новия закон е върху намаляването на отпадъците и тяхното рециклиране, което налага да се създаде принципно нова организация.

Тя отбеляза, че се облекчават разрешителните режими. Всичко, свързано с неопасните отпадъци, се поставя на регистрационен режим и дейността се децентрализира, като всички разрешителни ще се издават от районните инспекции. Така хората, които желаят да работят в тази сфера, ще бъдат обслужвани по-бързо.

От името на бизнеса Българската стопанска камара изрази несъгласието си с новоприетия закон, в който не бяха включени предложения, свързани с премахването на досегашната система на определянето на такса "смет" от общините.

Бизнесът настояваше тази таксата да се определя от размера на изхвърляните от фирмите отпадъци вместо от сега прилагания начин, несъответстващ на европейското правило, според което замърсителят е длъжен да плаща, посочват от камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още