IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията ни плаши със съд заради сметищата

Изоставаме и с прилагането на интелигентни транспортни системи, предупреждават от Брюксел

15:35 | 21.11.12 г. 5
Еврокомисията ни плаши със съд заради сметищата

Екоминистърът Нона Караджова обеща да бъде подготвена нова методика и онлайн система, чрез която да се следи какви са количествата на рециклираните и депонираните отпадъци на общините.

Във връзка с искането на ЕК от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че започва изпълнението на проект за закриване и рекултивация на общинските депа за битови отпадъци, които не отговарят на изискванията. Проектът е на стойност над 97,6 млн. лева и се финансира с европейски пари.

Предвижда се да бъдат рекултивирани и закрити 37 общински депа, които не отговарят на нормативните изисквания на обща площ над 1 600 дка. Срокът за изпълнение на проекта е юни 2015 г.

В Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обаче са постъпили 61 проекта на общини за закриване на сметища. Тези от тях, които не са включени в проекта, ще бъдат предложени за финансиране през следващия програмен период на оперативната програма „Околна среда“.

До 1 юли 2013 г. ще се приемат и още проекти на общини за рекултивация на депа за отпадъци.

Еврокомисията ни предупреди и за интелигентните транспортни системи, заради които също ни грози съдебно преследване. От Брюксел обясняват, че България, както и Кипър и Португалия, не са въвели в националните си законодателства евродиректива, която подкрепя реализацията на подобни системи, въпреки че това е било поискано от тях още в края на февруари.

Еврокомисията е предявила съдебни искове срещу Полша и Финландия заради непълното адаптиране на националните им законодателства по отношение на вътрешния енергиен пазар. Белгия отива на съд, защото е пресрочила с 3 години графика за въвеждането на биометричните паспорти с пръстови отпечатъци.

Предявен е иск и срещу Гърция заради неравноправен достъп до обществени поръчки на фирмите за софтуерни услуги.

Европейски шампион по наказателни процедури през ноември е Италия. Еврокомисията е започнала 6 разследвания срещу страната, като 5 от тях са в областта на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
lubenmark
преди 11 години
Къде сме ние българите, всеки се е затворил в себе си. Горе главите и да пометем управляващите които нямат достойство пред нас и пред Европа. Да променим България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Като ни глобят, бойкоборисов да извади тия пари от джоба си !!! Докога ще ни лъже тоя *** за боклучената фабрика, дето преди около 6 години и направи пръвата копка?От друга страна, писна ми от ЕС. Щели да ни съдят... да не сме си струпали *** пред портите на Брюксел или на Париж, бе ??? Само се чудят какво да ни измислят - нас интересува ли ни французи, португалци, белгийци какво правят в техните си държави? Направо да напускаме тая прокажена организация - ежедневно се гаврят с нас, а файда - никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да го пуснат на борсата и да накупуват акциите :D. Не се ли прави така по принцип ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Все още не могат да измислят схемата по която хем завода да се строи с държавни/ЕС пари - хем после всичко да остане за МАФИЯТА задача с повишена трудност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Разбира се, *** е един от основните "бизнеси" на мафията. Тя е особено силна в Италия, но разбира се не по-слаба и в България, като тук срастването с властта, особено с правителството на ГЕРБ, което е самата мафия е удивително. Бойко, *** такъв, къде е завода, който строиш вече 10 години бе. КЪДЕ Е ЗАВОДА БОЙКОООО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още