IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малко 30% от фондовете за агросектора ще са за зелени мерки

Комисията по земеделие в ЕП гласува реформата на Общата селскостопанска политика

10:08 | 30.09.13 г.
Най-малко 30% от фондовете за агросектора ще са за зелени мерки

Най-малко 30% от фондовете за агросектора ще са за "зелени" мерки. Това е решила Комисията по земеделие в Европейския парламент, която гласува днес реформата на Общата селскостопанска политика след 2013 година, съобщи БНР. Въвежда се допълнителна помощ от 25% за първите пет години за млади фермери. 

Като "зелени" се определят агроекологичните мерки, тези за подкрепа на биологичното земеделие или проектите, полезни за околната среда.

Общата селскостопанска политика трябва да бъде гласувана от Европейския парламент през октомври или ноември. Официалното приемане на реформата от Европейския съюз трябва да стане до края на годината.

Преди дни стана ясно, че България ще получи 2,338 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Сумата надхвърля очакваните приблизително 2 млрд. евро за земеделие през новия програмен период.

Тогава министрите са се договорили разпределението по държави-членки на общия бюджет за развитие на селските райони да е в размер на 84,936 млрд. евро за следващия програмен период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още