IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улесняват прехвърлянето на средства в рамките на Общата селскостопанска политика

В България до 25% от парите за земеделие ще могат да се пренасочат между директните плащания и Програмата за селските райони

14:12 | 01.10.13 г.
Улесняват прехвърлянето на средства в рамките на Общата селскостопанска политика

През следващия програмен период на ЕС 2014 – 2020 г. ще има по-голяма гъвкавост при прехвърлянето на средства между различните направления на Общата селскостопанска политика. Това съобщават от офиса на евродепутата Мария Габриел по повод гласуваните вчера от Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI)  резултати от преговорите между Европейския парламент, Еврокомисията и Съвета по Общата селскостопанска политика.

На неформална среща миналата седмица преговорните екипи на трите институции постигнаха политическо споразумение по последните точки от новата Обща селскостопанска политика (ОСП), свързани с Многогодишната финансова рамка.

Трите институции се договориха за по-голяма гъвкавост между стълбовете на ОСП. По този начин страните членки ще имат възможност да прехвърлят 15% от директните плащания към програмите за селските райони, както и 15% от средствата за развитие на селските райони към директните плащания. За страни като България, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство тази сума се увеличава до 25%.

Що се отнася до процентите на съфинансиране за развитието на селските райони, по време на преговорите е прието искането на Парламента да се увеличат средствата за по-слабо развитите региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море до 85%.

Във връзка с налагането на таван на директните плащания е договорено той да бъде минимум 5% за суми над 150 000 евро с възможност за дерогация.

За да има по-голяма справедливост по отношение на външната конвергенция, националните пакети за преки плащания за всяка държава членка ще бъдат постепенно адаптирани, така че пакетът на държавите, където средният размер на плащанията в момента е под 90% от средната стойност за ЕС, постепенно ще бъде увеличен с 1/3 от разликата между настоящата стойност и 90% от средната стойност за ЕС.

„Европейските институции дадоха рамката за една истински гъвкава, ефикасна и зелена ОСП, която да бъде постигната чрез постоянен диалог със земеделските производители в страните членки“, коментира Мария Габриел, която е член на Комисията по земеделие на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още