IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвояването на европейските средства се ускорява

България не беше готова за фондовете и затова имаше забавяне, смята Реналдо Мандментс от Европейската комисия

18:49 | 14.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Усвояването на европейските средства се ускорява

През последната година по ОП "Развитие на човешките ресурси" са изплатени повече средства, отколкото през последните шест години. Това отчете по време на Българския икономическия форум Наталия Ефремова от Министерството на труда и социалната политика. "600 млн. лева са платени през тази година досега", каза тя и допълни, че подобно ускоряване се наблюдава и при другите програми.

Според нея България е една от държавите в ЕС, която най-бързо прилага европейското законодателство и можем да бъдем похвалени за този факт.

Експертът представи и новите моменти в програмата за периода 2014 -2020. От ОП "Развитие на човешките ресурси" излизат мерките в подкрепата на образованието, за които има вече отделна програма. Фокусът ще бъде към малките и средните предприятия. По програмата ще бъдат обучавани и служители на предприятия, които въвеждат нови технологии. Схемите за стажовете на младежите ще бъдат преосмислени, за да могат да доведат до устойчива, а не временна заетост.

Финансиране ще има за секторите с потенциал, сред които зелените технологии.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъде обърнато внимание на развитието на собствен бизнес, допълни експертът.

Приоритетните оси остават почти същите, отчете Ефремова. Първата ще се фокусира върху заетостта и качеството на работните места. Сред тях са и мерки само за младежката заетост и подобряване на достъпа за учене през целия живот.

Специална ос ще бъде насочена към преодоляване на социалното изключване.

Малко по-рано по време на дискусиите, посветени на европейските фондове, Реналдо Мандментс, началник отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия, препоръча внимание по отношение на образованието. Той посочи, че от 20 проверени от него проекта, при 17 е липсвало технологично оборудване, както и липсата на подходящи кадри, особено от инженерни специалности. При останалите три става въпрос за малки и средни предприятия, на които липсва достъп до финансиране.

Мандментс коментира, че България не е била добре подготвена за усвояването на европейски средства и затова загуби три години. Доказателство за това е ускореното усвояване през последната година.

Той подчерта още нуждата от подобряване на административната ефективност и препоръча въвеждането на електронни услуги - както от правителството към гражданите, така и между бизнеса.

Експертът препоръча и повишаването на дела на националното съфинансиране по оперативните програми.

Вижте във видеото за споровете между управляващи и опозиция относно усвояването на евросредства!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Ускорява се, щото мутрата не е на власт вече и влизат много повече фирми за усвояване, за тва се ускорява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още