fallback

Обучават 1200 чиновници да не се поддават на корупция

Държавните служителите ще минат през тридневни курсове, след които ще бъдат проверявани с тестове

13:11 | 17.03.14 г. 1

1200 служители на държавната администрация ще преминат обучение, по време на което трябва да развият умения по антикорупционни практики. Това стана ясно от обявление на Министерски съвет, публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Припомняме, че през февруари тази година в първия доклад на ЕК по темата се казваше, че борбата с корупцията се декларира като приоритет за България от години, а от 2007 г. напредъкът се следи и от Механизма по сътрудничество и проверка. Но въпреки това корупцията си остава сериозно предизвикателство за страната. Според доклада липсата на санкции често е причина за разпространението на корупционните практики, като се препоръчва да бъдат изградени независими и ефективни институции и съдебна система.

Според обявлението чиновниците ще са от централните, областните и общинските администрации. След като минат курсовете, ще бъдат препитвани с  контролни тестове, за да докажат придобитите умения. В резултат на обучението те ще трябва да стопират корупцията при предоставянето на административни услуги и функционирането на регулаторните режими.

Обучението ще струва 283 333 лв. без ДДС. Средствата са от Оперативна програма „Административен капацитет“.

Общо ще се проведат 38 курса – в София, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и  Плевен. Всяко обучение ще трае по 3 дни, като държавните служители трябва да бъдат настанявани в минимум 3-звездни хотели.

В поръчката се уточнява, че спецобучението се провежда по решение на кабинета от 2011 г., във връзка с график с неотложни мерки в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Оферти се приемат до 28.04.2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
fallback