IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов регламент - декларации за емоционални отношения при обществените поръчки

Целта е да се предотвратят корупционни практики при търговете с европейски средства, заяви директорът на БОРКОР Бойко Великов

11:22 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов регламент - декларации за емоционални отношения при обществените поръчки

Декларирането на емоционални отношения ще направи по-прозрачни обществените поръчки и ще изясни наличието на конфликти на интереси. Този извод е направен в анализ на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, заяви директорът на центъра  Бойко Великов пред bTV.

От няколко месеца центърът дава предложения за изменения на различни  закони, с цел да се противодейства на условията за корупция, уточни  Великов.

Той посочи, че предлага емоционалните отношения да се декларират не въобще, а при конкретен повод, когато има конфликт на интереси при търгове, при които финансирането е с европейски средства. Великов посочи, че има предвид фактическите съжителства, в резултат на които обществени поръчки могат да бъдат спечелени от близки на обявителя хора.

В ЕС свързаните с морални норми регламенти са описани етични кодекси, тези кодекси в България обаче са фиктивни, посочи експертът.

Сега се спори за фонд „Земеделие“ – има ли фактическо съжителство между двама души от ръководството му, или не, даде пример той. Тези факти трябвало да се установяват от Комисията за конфликт на интереси.

Все още обаче не е ясно каква би била отговорността, ако деклариращият е пропуснал да спомене емоционалните си отношения с участници в поръчката.

„Европейският парламент е формулирал това в свой регламент. Това показва, че има проблем, независимо от ироничните интерпретации“, допълни Великов.

БОРКОР предлага още една инициатива – да се посочват драстични  случаи на корупция при обществените поръчки в „Регистър на срама”.

Има куриозни задания, които насочват търговете към една фирма и това е слабо място при обществените поръчки, припомни Великов.

Той даде пример за търг за градски автотранспорт, като се изисква доставчикът освен автомобили, да разполага с багери. Друг пример – търг за прах за пране, опаковката на който е точно 475 гр, а само една фирма предлага подобен продукт.

Регистърът може да се задейства от следващия месец.

Центърът ще анализира и част от обществените поръчки, които ще обявят общините, получили 500-те млн. лв. от фонд „Региони“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още