IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията – язва за цяла Европа

Негативният ефект върху икономиката възлиза на 120 млрд. евро годишно

08:31 | 10.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корупцията – язва за цяла Европа

Негативният ефект от корупцията върху европейската икономика се оценява на 120 млрд. евро годишно. Обикновено страната ни е сочена с пръст за корупционни практики, но като цяло и други европейски страни се тресат от скандали за корупция и пране на пари, и то в много по-голяма степен от България.

С наближаването на евроизборите гражданите стават все  по-вторачени в политиците и по-критични към техните действия. Партиите пък бързат да се разграничат от компрометираните в своите редици, за да не трупат негативи. Корупцията остава предизвикателство за Европа и засяга всички от ЕС, констатира ЕК в първия си доклад за корупцията в 28-те страни от Евросъюза.

Последният случай с корупция по високите етажи на властта, който намери широк международен отзвук, беше с ковчежника на партията на германския канцлер Ангела Меркел, който подаде оставка заради обвинения в укриване на данъци. Хелмут Линсен заяви, че не е нарушил нито един закон и не е укривал данъци , но все пак е решил да се оттегли, за да не навреди на партията и семейството си.

Линсен е бивш министър на финансите в провинция Северен Рейн-Вестфалия и отговаря за финансите на Християндемократическия съюз от 2010 г. Твърди се, че Линсен е инвестирал пари, които е наследил от родителите си, в данъчни убежища на Бахамските острови и в Панама. Преводите са  извършени с помощта на люксембургска банка още преди 1990 г. Става дума за 800 000 марки, тоест за 400 000 евро. Накрая парите били върнати в Люксембург през 2004 г., откъдето Линсен ги изтеглил и закрил сметките, предаде Франс прес.

Самият Линсен обясни, че е държал 420 000 евро в данъчни убежища, като парите са били на името на майка му, посочва Ройтерс. "Реших в интерес на моята партия и моето семейство да помоля Меркел да намери нов ковчежник на следващия конгрес на партията през април. Не съм правил никакви номера. Само опитвах да помогна на майка ми и да следвам буквата на закона“, заяви Линсен. „Не съм направил нищо нередно, но няма да позволя да бъда воден за носа наоколо в цирка", коментира още той.

Това е последният от няколко скандали , свързани с укриване на данъци от страна на германски политици. Кметът на Берлин Клаус Воверайт е под натиск да подаде оставка, тъй като е знаел от години, че министърът на културата на Берлин Андре Шмиц е укривал данъци, но въпреки това го е оставил на поста. Известната активистка за правата на жените Алис Шварцер също призна, че е укривала данъци, а през март тази година започва дело срещу президента на футболен клуб "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес.

Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Чиста потнография е Европа в тоя и вид!И всички безработни знаят, за какво говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още