IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терзиева: 655 млн. лв. ще бъдат разплатени по Регионално развитие тази година

Ще бъдат обявени търгове на стойност 770 млн. лв. за рехабилитация и изграждане на нови пътни отсечки, съобщи министърът на регионалното развитие

10:11 | 01.04.14 г.
Терзиева: 655 млн. лв. ще бъдат разплатени по Регионално развитие тази година

655 млн. лв. ще бъдат разплатени тази година по ОП „Регионално развитие“ (ОПРР). Голямата част от тях са за общински проекти. Това съобщава в интервю за в. „Стандарт“ министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя коментира, че към момента  няма риск от загуба на средства по сега действащата оперативна програма. Общият размер на плащанията по договори по програмата към средата на март е 1,9 млрд. лв., или 61% от бюджета на ОПРР.

През юни 2013 - март 2014 г. са изплатени 570 млн. лв. За сравнение за периода юни 2012 - март 2013 г. изплатените средства са 461 млн. лв. Отчетеният ръст на плащанията между двата периода е 23,6%.

За подготовката на новата Оперативна програма "Региони в растеж"  Терзиева коментира, че България продължава да защитава тезата, че 270 млн. евро - средства за развитие, трябва да получат 67 града.

Припомняме, че има различия в позициите на София и Брюксел какъв да е броят на градовете, финансирани за интегрирано градско развитие. Еврокомисията предлага фокусът да е върху малко на брой градове.

„В момента водим технически преговори с Еврокомисията. През юни предвиждаме да внесем окончателния вариант, заедно с другите оперативни програми. Някои схеми ще могат да бъдат отворени още през тази година“, обещава Терзиева. Тя припомня, че се очаква новата оперативна програма да осигури свеж инвестиционен ресурс от 1,6 млрд. евро.

През следващия  програмен период 2014-2020 г. със  127 млн. евро ще бъдат финансирани ограничен брой предварително определени културни и природни атракции от национално и световно значение и религиозни обекти с потенциал за привличане на туристи на цялата територия на страната. Списъкът с обекти, които ще се финансират, трябва да бъде готов най-късно до лятото. Целта е да има интегриран подход - да има довеждаща инфраструктура и да са в близост до туристически центрове или маршрути, както например възстановяването на крепостта Цари Мали град в Белчин, дава пример министърът.

Тя обещава, че през лятото ще се пътува спокойно по пътищата. Ще се работи ускорено по направлението София-Пловдив и магистрала "Хемус".

Стартирали са търгове за рехабилитация на три участъка от магистрала "Тракия" с обща дължина близо 50 км - отсечки край Пловдив, Пазарджик и на изхода на София. Индикативната стойност на работите е близо 70 млн. лв. Срокът за работа е 18 месеца, а фирмите ще бъдат избирани по критерий "икономически най-изгодна оферта". Към строителите ще бъде поставено условието в петък, събота, неделя и празнични дни да се осигурява нормална проходимост по магистралата.

На въпрос доколко е разумно изграждането на най-сложния тунел от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, тъй като съоръжението ще "глътне" половината от предвидените евросредства за изграждане на шосета, Терзиева отговаря, че чака да бъде представена позицията на бизнеса.

До края на годината ще бъдат завършени двата лота на "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на "Струма", обходният път на Враца и първия етап от Западната дъга на София, или общо 90 нови километра. Вече е започнала и подготовката за изграждането на двата тунела на магистрала "Струма" в участъка Дупница-Благоевград, всеки един от които е с дължина по около 400 м. През тази година ще бъдат обявени търгове на стойност 770 млн. лв. за рехабилитация и изграждане на нови отсечки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още