IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: ЕК размразява плащанията само при адекватен контрол на европрограмите

Политически лобизъм за възстановяване на средствата няма да помогне, убедена е вицепремиерът

09:13 | 16.06.14 г.
Златанова: ЕК размразява плащанията само при адекватен контрол на европрограмите

Европейската комисия (ЕК) ще размрази плащанията по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие” едва след като се увери, че системите за управление и контрол на двете програми функционират.

Политическият лобизъм пред Европейската комисия в този случай няма да помогне. Това обяснява вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за в. „24 часа”.

В момента тече одит по проекти по ОП „Транспорт” и ОП „Регионално развитие”, които се отнасят до изграждане на пътища и облагородяване на градските пространства. Златанова обаче не уточнява дали има предупреждение от страна на ЕК за спиране на пари по транспортната програма и ОП „Конкурентоспособност”.

Според нея причината за спирането на плащанията по фондовете е нежеланието на предишните управляващи да приемат аргументите на Европейската комисия за подобряване контрола по изпълнението на програмите. Подобни сигнали е имало в периода 2010 – 2013 година.

Вицепремиерът призова да не се политизира въпросът за еврофондовете – и за спрените пари, и за вероятността за спиране на средства и по други програми.

„Ако има санкция, тя е за всички, без значение дали е изпълнителната власт, или общините, от това страдат всички граждани”, допълни още Златанова.

Златанова обяснява и в какво се състоят основните нарушения по проектите, финансирани с пари от ЕС. „В голямата част от случаите се отнася за неправилно проведени обществени поръчки – незаконосъобразно смесване на критерии за подбор с показатели на оценка, намаляване или удължаване на сроковете за обжалване или неравно третиране на участници в процедурите, както и налагане на дискриминационни условия на част от кандидатите”, коментира тя.

Вицепремиерът посочва още, че общините са основни бенефициенти по оперативните програми, но невинаги те имат нужния административен капацитет и допускат грешки.

Златанова уточнява, че до края на месеца правителството ще вземе предвид последните забележки на ЕК по споразумението за оперативните програми за следващия програмен период. Тя се надява до есента проблемите да бъдат изчистени и споразумението да бъде финализирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още