IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на проекти по ОП "Регионално развитие"

Във връзка със замразени плащания по програмата министърът на регионалното развитие предлага обучения за провеждане на търгове по ЗОП

16:59 | 11.06.14 г.
Започват проверки на проекти по ОП "Регионално развитие"

Управляващият орган по ОП „Регионално развитие“ вече започва стъпки за повторни проверки на процедурите за обществени поръчки по договорите, финансирани по приоритетна ос 1 и 3 на програмата, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на 14-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Целта е в максимално кратки срокове България да отговори на забележките на Брюксел и да бъдат възстановени плащанията по програмата.

Подготвят се и допълнителни инструкции за бенефициентите по отношение на процедурите за провеждане на търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в които са описани най-често срещаните нарушения, се казва още в съобщение на пресцентъра на регионалното министерство.

Регионалният министър коментира още, че е необходимо Агенцията по обществените поръчки да изготви методически указания и да им организира обучения на „всички по веригата“.

Припомняме, че заради установени проблеми с проекти по ОП „Регионално развитие“ бяха прекъснати плащанията по мерките в осите за „Устойчиво развитие на туризма“ и „Интегрирано устойчиво градско развитие“. Плащанията по останалите оси на програмата обаче продължават.

От началото на действие на програмата Управляващият орган по програмата е установил 728 нередности, като процедури по ЗОП на обща стойност 39 млн. евро. Това представлява 1,3% от бюджета на програмата, стана ясно от заседанието на Комитета по наблюдение на програмата, провело се днес.

Замразени плащания има и по оперативната програма „Околна среда“. Посочените проблеми там бяха свързани с тръжните процедури за избор на изпълнители на проектите, финансирани от европейските фондове. След проверка от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха установени бенефициентите, които са нарушили правилата и бяха наложени индивидуални санкции. Днес от трибуната на Народното събрание финансовият министър Петър Чобанов изрази своята надежда парите по програмата да бъдат пуснати през този месец.

На този етап одитният доклад на Генералната дирекция „Регионална и градска политика“ към Европейската комисия за проблемите в ОП „Регионално развитие“ още не е пристигнал в Управляващия орган по програмата. В документа трябва да има описание и подробности за причините, които налагат спирането на парите.

„Данните за наложените финансови корекции от Управляващия орган по ОП „Регионално развитие“ до момента показват, че тази ситуация не е от вчера, но явно предприетите мерки от всички участници в процеса не са били достатъчни”, коментира още Терзиева и добави, че това е основен проблем и на останалите оперативни програми.
„Смятам, че за всички е ясно, че Управляващите органи на всички оперативни програми трябва да засилят контрола“, обясни още министърът.

По време на заседанието бяха изнесени и данни за изпълнението на програмата досега. Сключените договори са 1 104 с обща стойност на договорените средства в размер на 3,294 млрд. лева, което представлява 105% от бюджета на програмата. Общо разплатените средства са в размер на 2,058 млрд. лева, което представлява 62% от размера на договорените средства и 66% от бюджета на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още