IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ чака доклад от одита на ЕК за замразената програма "Околна среда"

До месец започват официалните преговори по програмата за 2014 - 2020 г.

09:34 | 29.05.14 г.
МОСВ чака доклад от одита на ЕК за замразената програма "Околна среда"

Проверка на място в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) са направили през май експерти от Брюксел заради спрените средства по оперативна програма "Околна среда" (2007-2013 г.). В момента МОСВ очаква да получи доклада от одита на експертите от  ГД "Регионална и урбанистична политика" към Европейската комисия, съобщи БТА.

Припомняме, че заради системни нарушения при проведени обществени поръчки от някои общини Еврокомисията замрази програмата през ноември миналата година. Известно време проекти в изпълнение се разплащаха от бюджета, но сега и тези плащания са спрени. Междувременно се очаква екоминистърът Искра Михайлова да обяви дали ще стане евродепутат, след като вторият в листата на ДПС – Делян Пеевски й отстъпи мястото си.

След замразяването на програмата Управляващият орган направи редица проверки за разходите в периода 2010 - 2013 г. включително. Бяха одитирани всички обществени поръчки по договори за безвъзмездна финансова помощ
(над 200 бр. договори с изпълнители), по които има сертифицирани разходи за този период, които попадат над праговете по Европейските директиви, припомнят от МОСВ.

Прегледани са проведените от бенефициентите обществени поръчки, като в резултат от това при установени нарушения са наложени финансови корекции. След това  на извадков принцип пак е направен одит.

На 22 май 2014 г. работната група е съгласувала проект на новата оперативна програма "Околна среда" (2014 – 2020 г.), който се очаква да бъде разгледан и одобрен от Министерския съвет, по информация от МОСВ.

Срокът за изпращане на ОПОС 2014-2020 г. чрез Система за електронен обмен на данни с Европейската комисия (SFC) e 2 юли 2014 г. След изпращането на програмата чрез системата ще стартират официалните преговори с ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още