IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма „Околна среда“ ще финансира приоритетно ВиК инфраструктурата

Най-малко средства са заделени за качеството на въздуха и превенция на наводненията

09:04 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новата програма „Околна среда“ ще финансира приоритетно ВиК инфраструктурата

Новата оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ще има шест основни направления – води, отпадъци, Натура 2000 и биоразнообразие, превенция и управление на риска от наводнения, подобряване качеството на атмосферния въздух и техническа помощ.

Най-много европейски средства ще отидат за ВиК и управлението на отпадъци, става ясно от проект на програмата, публикуван на сайта за обществени консултации. За подобряване на качеството на въздуха и превенция на наводненията ще бъдат насочени  най-малко средства.

69,17% от средствата за оперативната програма са предвидени за водната инфраструктура. По настояване на Еврокомисията, както и в досегашния период, те ще се инвестират в големи населени места с над 10 000 жители, основно в пречистване на водите и изграждане на ВиК мрежи.

Тези средства обаче няма да са достатъчни за обновяването на остарелите съоръжения. Според анализ на  Световната банка, за да се реализират мащабните инвестиции в сектора през следващите години, са необходими поне 11,5 млрд. лв. Едва 30% от средствата могат да дойдат от европроекти. Останалите 60 до 70% трябва да дойдат от бюджета и приходите на водните дружества.

Според водната стратегия отрасълът трябва да бъде консолидиран и в България да работят най-много 28 регионални водни дружества, вместо сегашните 66. Предвижда се също да има една Асоциация по ВиК на административна област и едно ВиК дружество на територията на асоциацията.

В програмата е заложено реформата да приключи до края на 2016 г. След това Асоциациите и ВиК операторите ще могат да кандидатстват с проекти по програмата.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) България е лидер в ЕС по най-мръсен въздух. Въпреки сериозния проблем в 29 общини, който засяга 51% от българските граждани, за подобряване на качеството на въздуха ще бъдат насочени едва 3,35% от евросредствата.

Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още