IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да приключи до 2016 г. реформата във ВиК сектора*

Финансирането за ВиК инфраструктура остава фокусирано върху големите градове, по настояване на ЕК

16:21 | 16.01.14 г. 1
България трябва да приключи до 2016 г. реформата във ВиК сектора*

България трябва да приключи до 2016 г. реформата във ВиК сектора. Важно е да покажем на Еврокомисията ясен план за действие и какви стъпки ще предприемем дотогава, като същевременно реализираме реформата в сектора. Това каза пред парламентарната екокомисия министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Михайлова припомни, че се очакват промени в собствеността на водната инфраструктура, което е заложено във Водната стратегия, а необходимостта от инвестиции поставя въпроса за социално поносимата цена на водата.

Едва след тази реформа ще стане ясно може ли да бъде отделен финансов ресурс от евросредствата за ВиК инфраструктура в малки населени места, които сега не са приоритет.

Европейската комисия настоява по отношение на водите оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 да остане фокусирана върху населените места с повече от 10 000 жители. Само при излишък на финансов ресурс може да се инвестира във ВиК проекти на селища с население между 2 000 и 10 000 жители.

Другата препоръка е ВиК операторите да бъдат включени в усвояването на средствата като бенефициенти, посочи ръководителят на оперативната програма Спиридон Александров, който представи проекта на ОПОС 2014-2020. За водния сектор се препоръчва още да се изгради национален център за управление на водите в реално време.

Забележките са по втория вариант на програмата, изпратен на Европейската комисия.

По направлението за отпадъците основният коментар е, че трябва да има ясно формулиран принцип за ефективност на ресурсите, а проектът на Столична община - трета фаза от изграждане на система за отпадъците, да се включи във финансирането.

По направлението биоразнообразие също е имало коментари да бъдат създадени структури за управлението на мрежата НАТУРА 2000, за която се препоръчва да бъдат изготвени планове за управление.

Експертите от ЕК искат още по-ясно формулирани мерки в изпълнение на Стратегията на ЕС за биологично разнообразие 2020 г., например 15% възстановяване на нарушените екосистеми и борба с инвазивните видове.

Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
приемлива таргет цена след рИформата > 5лв/куб.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още