IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да приключи до 2016 г. реформата във ВиК сектора*

Финансирането за ВиК инфраструктура остава фокусирано върху големите градове, по настояване на ЕК

16:21 | 16.01.14 г. 1
България трябва да приключи до 2016 г. реформата във ВиК сектора*

Екоминистерството трябва да изпрати таблица с индикативни срокове за изпълнението на мерките, в която да бъде записано конкретно кой отговаря за изпълнението им, също и данни за общите предварителни условия, свързани с обществените поръчки.

По отношението на качеството на атмосферния въздух България трябва да предостави ясно формулировка на настоящата ситуация и нуждите от финансиране на системата за мониторинг на въздуха и парниковите газове.

Имаме основание да се надяваме, че ОПОС може да е първата одобрена оперативна програма на България, освен нея много е напреднала работата и по програма „Регионално развитие“, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Тя посочи, че 26 екопроекта имат издадени решения, те са напълно готови. Целта на МОСВ е с този пакет проекти да започне реализацията на новата  ОПОС.

В процес на работа сме по въпроса дали да има административен орган, който да отговаря за НАТУРА 2000, тъй като към мрежата отношение има и Програмата за развитие на селските райони, каза Михайлова. Имаме категорично становище на ЕК, че досегашното неглижиране на проблема с подготовката на планове за управление на зоните НАТУРА 2000 не може да продължава, обясни министърът.

Оперативна програма "Околна среда"

Екоминистерството има изработен план за действие за замразената програма „Околна среда“, допълни Михайлова. Тя посочи, че на 20 януари на среща с агенция „Одит на средствата от ЕС“ ще бъдат обсъдени вариантите за финансови корекции на проектите с нарушения.

За периода 2010 – 2013 на 51 договора са наложени финансови корекции от 25% - те не подлежат на допълнителни санкции. Очаква се на други 18 проекта също да бъде наложена финансова корекция – най-много до 25%. Остават 195 договора, по които засега няма финансови корекции в максимален размер, но те подлежат на проверка.

На този етап изпълнителите на проекти рискуват да бъдат санкционирани с около 45 млн. лв.

* Актуализирано към 17,55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
приемлива таргет цена след рИформата > 5лв/куб.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още