IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните ВиК планове са напълно готови

През следващата година ще започне строителството на язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци", съобщи министърът на регионалното развитие

15:42 | 12.12.13 г.
Регионалните ВиК планове са напълно готови

Готови са всички 51 генерални планове на обособените територии на ВиК дружествата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес отчете работата на ведомството за последните 6 месеца.

В документите подробно се описва състоянието на водоснабдителната и канализационната мрежа, като всички инвестиции в сектора ще се съобразяват с тях.

Терзиева подчерта, че през 2009 г.-2010 г. са били спрени неоснователно много инвестиционни проекти за пречиствателни станции и водоснабдителни съоръжения и мрежи, поради което са пропилени милиони. „Имаме дела, по които някои от изпълнителите вече са спечелили, а сега министерството ще дължи милиони за това“, допълни министърът, цитирана от БТА.

Министърът каза, че през следващата година ще започне строителството на язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци", а срокът за тяхното изпълнение е до края на 2017 година. През следващата година ще се прави и рехабилитацията на стената на язовир "Христо Смирненски", като парите ще са от бюджета на министерството.

През следващата година ще бъде подписан и договор за обследване на площадката и проектиране на язовир "Нейковци", като проектът е с индикативен бюджет 21 млн. евро. Готов е и идейният проект за рехабилитацията на стената на язовир "Студена", която ще струва около 16 млн. евро. Преговаря се със Световната банка за заем за финансиране на проекта за пречиствателната станция за питейни води в Перник.

Що се отнася до пътната инфраструктура, Десислава Терзиева съобщи, че в момента се работи по обекти с над 1 100 километра дължина на стойност над 1,5 млрд. лева, заедно със съоръженията.

Продължава изграждането на магистрали и скоростни пътища, но специално внимание ще се обърне на пътищата втори и трети клас, занемарени с години. Продължава и подготовката на проекта за лот 3 на магистрала "Струма". Терзиева потвърди и също, че тунелът под Шипка остава приоритетен проект.

В началото на 2014 г. ще стартират тръжни процедури за рехабилитация на около 41 километра от старите участъци на магистрала "Тракия", каза министърът. Те ще се финансират по програма "Транзитни пътища 5".

Регионалният министър отново посочи, че вече няма риск от загуба на средства по оперативната програма „Регионално развитие“. „Намалихме риска от загуба на средства на нула. Този риск към май беше около 250 млн. лева“, каза тя.

„Трябваше да вземем бързи мерки и екипите да работят на тройни обороти, за да могат да се организират първо с разплащанията в посока увеличение на размера им и отделно да се подготвят апликационните форми за Северната скоростна тангента, да се кандидатства пред ЕК и проектът беше допуснат“, каза още министърът.

По отношение на проектите, свързани с природното и културното наследство на страната, по
новата оперативна програма "Региони в растеж" са предвидени около 110 млн. евро за финансиране на туристически атракции. В началото на годината ще се разработи приоритизиран списък с културно-историческите обекти, които да се възползват от финансиране, посочи Терзиева.

Междуведомствена работна група под председателството регионалния министър утре ще заседава за приоритетните обекти. В групата са включени представители на организациите, които се занимават с културно-историческото наследство, поясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още