IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за водния сектор може да бъде внесена в МС в началото на 2014 г.

Само с евросредства ще оправяме водния сектор 70 години, изчисли Искра Михайлова

17:38 | 21.11.13 г.
Стратегията за водния сектор може да бъде внесена в МС в началото на 2014 г.

Предстои Стратегията за водния сектор, която описва дългосрочното развитие на ВиК инфраструктурата, да бъде внесена в Министерския съвет. Това ще стане в момента, в който се постигне достатъчно ниво на консенсус, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той представи стратегията пред парламентарните комисии по околна среда и по регионално развитие. Според Симидчиев най-реалистично е да се очаква, че стратегията да бъде внесена в МС в края на тази и началото на следващата година. 

Симидчиев съобщи още, че в началото на декември генералните планове за ВиК сектора трябва да бъдат окончателно одобрени от регионалното министерство – това са изготвените от консултанти 51 документа, които описват подробно състоянието на мрежата. Следващите стъпки са мастер плановете да станат публични и всички планирани инвестиции за ВиК сектора вече да се съобразяват с анализите в тях.

Пред депутатите зам.-министърът припомни основните параметри на стратегията. Българските ВиК дружества са много по-неефективни в сравнение с европейските оператори. По аварии на водната мрежа можем да се мерим единствено с Румъния, изтъкна Симидчиев. Затова се планира ежегодно да се правят сравнителни анализи на ефективността на ВиК компаниите.

Необходимите инвестиции

Регионалният министър Десислава Терзиева посочи, че от еврофондовете могат да дойдат само 30% от необходимите средства за модернизиране на ВиК мрежата.

Инвестициите в сектора са далеч под необходимото. В стратегията има различни сценарии за финансиране на отрасъла, най-реалистичният, наречен основен сценарий, предвиждада се инвестират около 12 – 14 млрд. лв., съобщи Симидчиев. Този сценарий комбинира еврофинасиране, средства от бюджета, повишена ефективност на ВиК дружествата, които да повишат приходите си и да могат да ползват заемно финансиране. Сценарият е амбициозен, но изпълним, твърди зам.-министирът.

Министърът на околната среда Искра Михайлова посочи, че по ОП Околна среда специално за води през следващия 7-годишен период очакваме 1,5 млрд. лв. Излиза, че 70 г. са необходими за  реформа на сектора, ако се ползват само евросредства, изчисли тя. Очевидно така водният сектор не може да се реформира, трябва да се търси микс от елементи за реформа. Според нея може да се обмисли вариант за публично-частно партньорство в сектора, като инфраструктурата да е публична, но да не се изключват частните оператори от управлението й.

Цената на водата

Депутати попитаха как най-бедните ще си плащат водата, при положение, че тя може да поскъпне с 30 – 40%, заради бъдещите инвестиции в инфраструктурата.

ДКЕВР често води социална политика с негативен дългосрочен ефект. Затова трябва да има социална подкрепа за бедните, които в бъдеще ще имат проблеми със сметките за водата, обясни Симидчиев. Социалната помощ ще е за домакинствата, чиито сметки за вода надхвърлят 4% от доходите им.

Симидчиев обясни, че по темата за водните помощи е направена среща в социалното министерство. Според специалистите там сумата, която трябвало да обработват всяка година, била толкова малка, че не си струвало да я администрират. Услугата и в бъдеще ще бъде регулирана, уточни Симидчиев.

Депутатът Павел Шопов коментира, че според него „най-голямата драма“ за сектора е ужасяващата корупция, особено при строителството и ремонта при ВиК съоръженията. На принципа, че всичко е долу под земята, има корупция на всички нива, каза Шопов. Той заяви, че даването на Софийска вода на концесия е пример за „харизването на милиарди“.

Депутатът Петър Курумбашев отбеляза, че кметовете може да се окажат рисков фактор при реализирането на стратегията. Ако не се задействат водните асоциации, рискуваме да загубим предвидените в програма Околна среда 1,5 млрд. лв. за водния сектор, каза той.

Водните количества през годините в България намаляват, заяви инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България. Според него създаването на регионални водни асоциации е погрешна политика. Винаги средствата ще се концентрират към големите населени места и предстоят битки между кметовете на големи и на малки общини, прогнозира специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още