IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С около 30 - 40% ще се повиши цената на водата до десет години

От 2015 г. трябва да започне отпускането на "водна помощ" за бедните домакинства

14:22 | 22.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С около 30 - 40% ще се повиши цената на водата до десет години

С около 30 - 40% ще се повиши цената на водата до десет години, заради инвестициите, които трябва да бъдат направени във ВиК инфраструктурата. Това стана ясно на дискусия за Стратегията за водния сектор, в която са разработени различни сценарии за модернизиране на съоръженията за срок от 25 г., като основно се залага на евросредствата. 

Стратегията предвижда най-бедните домакинства да бъдат подпомагани заради очакваното повишение на цените на водата, каза заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, цитиран от БТА. За целта годишно ще са нужни около 18-20 млн. лева, което най-късно трябва да бъде заложено от 2015 г.

Очакваме колегите от социалното министерството да ни предложат конкретен механизъм, защото те се занимават с този тип помощи, предоставили сме им нашите сметки, каза Сидимчиев. Той добави, че съществуват известни резерви за това как точно ще се администрира този процес.

По закон сега границата на поносимост на водната услуга предвижда 4% от средния доход за региона на едно домакинство да отиват за сметката за вода. Това обаче означава, че за десет - двадесет - тридесет процента от най-бедното население, тази сметка като процент може да надвиши 10 и дори 15 на сто, изчисли заместник-министрът.

Той даде примерен модел как точно ще действа "водната помощ" за тези домакинства - ако за определен регион се знае, че 4% се равняват на 16 лева, когато сметката за вода надвиши тази сума, разликата се поема от системата за социално подпомагане.

Симидчиев каза още, че средно повишението на цената на водата ще е около 30 - 40 процента до десет години.

Стратегията предвижда максимално усвояване на европейските средства за сектора, повишаване на ефективността на ВиК дружествата, което ще им позволи достъп до кредитния пазар, повишаване на цените на услугата постепенно във времето.

Освен тези мерки, ще е нужна и държавна субсидия под формата на капиталови трансфери, като последната годишна сума беше между 100 и 200 млн.лева, допълни заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Преди няколко години се изтърваха, че е наредено водата да поскъпне и да калкулират какви подобрения е необходимо да се "похарчат", за да стигне поне 5лв/куб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още