IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата във водния сектор съвсем зацикли

Проектозаконът за водите, който не мина през предишния парламент, е изтеглен и по него ще работи нова работна група с участието на екоминистерството

15:10 | 17.06.13 г. 2
<p>
	Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Снимка: БТА

Проектозаконът за водите, в който беше заложено окрупняването на ВиК дружествата в страната и който не успя да мине през предишното Народно събрание, е бил изтеглен и се преразглежда. Това съобщи по време на семинар "Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК" министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Терзиева уточни, че ресорното й ведомство ще работи съвместно с екоминистерството по реформата във водния сектор, като ще бъде сформирана и специална работна група.

Новият министър на околната среда Искра Михайлова, която беше председател на парламентарната комисия по околна среда в предишния парламент, настояваше по време на дискусиите за водната реформа да бъде подготвен отделно законодателство за ВиК сектора, за да се въведе ред в собствеността и управлението на водоснабдяването и канализацията, както и да се планират по-точно европейските средства, от които основно  идват инвестициите в сектора.

В средата на миналата година строителното министерство получи над 16,7 млн. лева от оперативната програма "Околна среда“, с които да финансира създаването на информационни системи с данни за ВиК операторите, анализи за собствеността и инвестиционните програми и планове за развитие на водната инфраструктура в страната.

По същия проект се предвижда да бъдат подготвени и необходимите нормативни промени във връзка с реформата на водния сектор, включително изработването на стратегия за развитие и управление на отрасъл ВиК от 2014 до 2024 г. От думите на министъра стана ясно, че стратегията вече е готова, както и план за стратегическо финансиране, като за инвестициите във водния отрасъл ще се разчита основно на средствата от Европейския съюз.

По време на днешния семинар министър Терзиева каза, че все още не е правила разчети за необходимите инвестиции във ВиК сектора. Днес обаче ще бъдат обсъдени междинните резултати от дейностите, които досега са осъществени по проекта на регионалното министерство.

Терзиева обеща реформата в сектора да бъде проведена при пълна прозрачност, като на обществеността да й бъде представена всяка стъпка от нея. Министърът освен това посочи, че са необходими спешни реформи, за да не се стигне до допълнително влошаване на състоянието на ВиК инфраструктурата и намаляване на качеството на услугите, което би се отразило и на цената.

По време на семинара беше представен и доклад на Световната банка за ВиК сектора у нас, като основната констатация е, че българските дружества са изключително неефективни и голяма част от тях не успяват дори да си покрият разходите, а реализираните инвестиции са в пъти по-ниски от планираните. Институцията освен това препоръчва тарифите за водата да бъдат "поносими" и да не надхвърлят 4% от доходите на домакинствата.

По отношение на водоснабдяването 98% от хората у нас имат достъп до питейна вода, сочат данни на Министерството на регионалното развитие. Проблем обаче е пречистването - близо 2 милиона души нямат достъп до подобни системи. В това отношение най-лошо е положението в селата, като на практика само 3% от населението им има достъп до канализация и пречистване.

Що се отнася до приетия на първо четене от правната комисия на парламента мораториум върху премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани като единствено жилище, министър Десислава Терзиева отказа коментар.

Проекторешението предвижда да не се разрушават незаконни постройки, които се обитават постоянно и представляват единствено жилище за обитателите им. Терзиева обаче не отговори дали тези постройки биха били узаконени след приемането на мораториума.

По думите й дебатът за незаконното строителство ще се води в парламента, като ресорното й министерство ще направи необходимите законодателни промени, ако се установи, че такива са необходими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Айде реформата, че да мине 10лв кубика !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
То пък една реформа.....Разберете хора! ИКОНОМИСТИ,ФИНАНСИСТИ и БАНКЕРИ НАБЕДЕНИ РЕФОРМА НЕМОГАТ ДА НАПРАВЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още