IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симчидчиев: Парадоксално малките фирми във водния сектор са по-неефективни

Може да има изцяло нов закон за водите, намекна заместник регионалният министър

14:50 | 09.04.13 г.
<p>
	<em>Добромир Симидчиев представи водния сектор у нас. Снимка: Investor.bg</em></p>

Добромир Симидчиев представи водния сектор у нас. Снимка: Investor.bg

Водният сектор е неефективен спрямо европейските стандарти и парадоксално, но малките компании са по-неефективни от големите. Данните от анализ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха представени от зам.-министър Добромир Симидчиев. 

Припомняме, че в сектора предстои окрупняване, което е заложено в Закона за водите, промените в текста на закона обаче не бяха одобрени в мандата на 41-то Народно събрание, въпреки че беше заложено в програмата. 

При оповестяване на плановете за обединение на ВиК дружества обаче именно кметовете на малките населени места бяха против тази идея с мотива, че тези дружества са управлявани по-гъвкаво и по-добре отколкото големите предприятия в сектора. 

Данните на МРРБ обаче показват точно обратното. "Монополите сами по себе си са мощни компании, които могат да осъществят по-значими съкращения на разходите за дейността", смята Симидчиев. Той обаче подчерта, че това може да стане само, ако монополите са добре управлявани.

Заместник-министърът уточни, че визията на министерството за развитието на водния сектор поставя на първо място уточняване на собствеността на активите. За развитието трябва да има предсказуемост на регулаторните режими, добро управление на мениджмънта на компаниите, както и повишаването на качеството на инвестиционния процес.

Симидчиев намекна, че може да се подходи към създаването на изцяло нов закон за водите в мандата на новото Народно събрание, а не да се прави поредната поправка в настоящия. Той припомни и оценката, че за да бъде постигнато пълно съответствие на системата с европейската в областта на водоснабдяването, канализацията и пречистването на водата, са необходими 11,5 млрд. евро.

Водният сектор ще получи основното внимание и най-много средства в ОП "Околна среда", допълни от своя страна зам.-министърът на околната среда и водите Малина Крумова. Тя допълни още, че по новата програма няма да се финансира изграждането на депа за отпадъци, а пари ще получат проекти за намаляване на отпадъците и рециклирането им. 

Финансиране ще получат и системи за избягване на наводненията, уточни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още