IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ще останем без вода, ако не окрупним ВиК операторите

Ако няма достатъчно големи дружества, България няма да може да ползва европейско финансиране и частни инвестиции, смята президентът

17:53 | 29.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Ще останем без вода, ако не окрупним ВиК операторите

Предстоящата реформа във ВиК сектора коментира президентът Росен Плевнелиев по време на своето посещение във Варна, съобщават от преслужбата на Президентството. Държавният глава смята, че няма доказателства, че водата ще поскъпне в резултат от промените в Закона за водите.

Без реформа и окрупняване на операторите обаче ще останем без вода, смята Плевнелиев и припомни, че в момента загубите по преносната мрежа са над 65%. „ЕС е готов да финансира с над 2,4 млрд. евро бъдещата оперативна програма за водния сектор в България“, обясни президентът.

В момента тече процедура по окрупняване на ВиК дружествата в страната като броят им трябва да стане 28 (от 65). Обединението е заложено в Закона за водите, който премина на първо четене в Народното събрание преди лятната отпуска на депутатите.

Срещу този процес обаче се обявиха от сдружението на общините, като мотивът е, че така ще се намалят инвестициите в сектора, а и цената на водата ще бъде повишена.

Днес обаче Росен Плевнелиев отбеляза, че ако няма жизнеспособни и достатъчно големи дружества с достатъчно на брой клиенти, България няма да може да ползва финансиране по европейските програми, както и частни инвестиции под формата на публично-частни партньорства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Целта на президента след като изрови тази стара идея е да си направят няколко монопола и да си ги яхнат. Цялата тази приказка как от ЕС искали си е поредната лъжа.. А дупките в мрежата и могат да се решат само за 2-3 г. ако се промени леко схемата с източването на дружествата и се признаят за техни разходи вложенията във ВИК мрежа. Защото в момента ремонта на водопроводите не се признава за разход. А защо - Ами питайте президента :)) Нали много знае ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Сериозно ли от Европа искат големи дружества, да не се окаже че е точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
novak li sam
преди 11 години
Защо този се занимава с непрезидентски въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MarkoM
преди 11 години
Ей така се създават монополи, картели и накрая се "раждат ***" - с разни европейски и министерски директиви. Аве нали уж бяхме пазарна икономика, частна инициатива, НЕ на държавната намеса - какви са тези директиви, комисари, комисарияти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още